Procurorii DIICOT informează că au identificat 57 de transporturi (în tiruri) care intră de regulă în România la finele săptămânii, noaptea, “pentru a profita de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei”.
Dar activitatea de transport repezintă doar primul palier al rețelei, mai arată procurorii, sarcinile fiind împărțite între membri, de la “brokeri de deșeuri” sau intermediari, la transportatori și administratorii și societățile comerciale care aveau ca obiectiv reciclarea gunoiului.
Potrivit autorităților, la vamă, “deși încărcătura era formată din deșeuri, transportatorii cu sprijinul intermediarilor, au atestat în mod nereal în documentele însoțitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în țară, în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcționarii de mediu”.
După introducerea ilegală în țară, deșeurile au fost transportate și ascunse de membrii grupării infracționale la diferite societăți care dețineau instalații de reciclare/recuperare.
Ancheta a durat 10 luni. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii, acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Importul de deșeuri este interzis în România.
Comunicatul integral al DIICOT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.