“Să fie pace pentru Ucraina sfâșiată de război. O țară atât de greu încercată de violența și distrugerea acestui război crud și fără sens în care a fost târâtă“, a spus Papa, vorbind din balconul central al Catedralei Sfântul Petru. Într-o referire clară la amenințarea războiului nuclear, Papa Francisc a citat dintr-un manifest al lui Albert Einstein și Bertrand Russell din 1955, care cereau dezarmarea în contextul amenințărilor nucleare din timpul Războiului Rece: “Vom pune capăt rasei umane sau va renunța omenirea la război?“
Suveranul Pontif a susținut Liturghia de Paște în piața plină de credincioși, pentru prima dată în ultimii doi ani. Cei 50 de mii de oameni din piață au început să aplaude când Papa Francisc a menționat Ucraina. “Mă rog să nu ne obișnuim cu războiul“, a spus acesta, după ce a denunțat “demonstrațiile de putere în timp ce oamenii suferă”. Din nou, Papa a criticat războiul din Ucraina fără a-l menționa pe președintele rus Vladimir Putin pentru decizia de a ataca Ucraina. “Fie ca liderii națiunilor să audă pledoaria oamenilor pentru pace“, a continuat Papa.
De asemenea, a atras atenția și asupra altor războaie în discursul cunoscut sub numele său latin “Urbi et Orbi” – Către oraș și Către lume. “Fie ca acest conflict din Europa să ne facă și mai preocupați de alte situații de suferință și tristețe, situații care afectează prea multe zone ale lumii, pe care nu le putem trece cu vederea și nu vrem să le uităm”. Printre conflictele citate de Papă s-au numărat cele din Orientul Mijlociu. El a îndemnat la pace și reconciliere pentru popoarele din Liban, Siria, Irak și Yemen, “care suferă de un conflict uitat de toți”.
Surse alternative: Associated Press, WSJ
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.