Cele două luni de ploi musonice de o intensitate fără precedent au provocat distrugeri masive în Pakistan și un bilanț al victimelor care se apropie rapid de 1.000. Cele mai recente cifre au fost anunțate la o zi după ce premierul țării, Shahbaz Sharif, a declarat stare de urgență și a cerut ajutor internațional pentru a putea salva mii de oameni lăsați fără adăpost în fața sezonului ploios care va mai dura încă două săptămâni.
Horrifying footage from S. #Pakistan today of entire building washed away by floods. Over 935 people killed, more than 33 million affected, worst natural disaster for country in decades: pic.twitter.com/aO6ZMlQycf
— Joyce Karam (@Joyce_Karam) August 26, 2022
Multe râuri din nord-vestul Khyber Pakhtunkhwa – o provincie cu munți și văi accidentate – s-au revărsat în ultimele zile, luând cu ele clădiri întregi. Un localnic a declarat pentru Associated Press că accesul rutier de la Kalam Valley către restul provinciei, dar și electricitatea și căile de comunicare au fost întrerupte.
Sâmbătă, autoritățile au ordonat miilor de rezidenți din zonele amenințate să-și evacueze casele, deoarece râurile erau aproape de a ieși din matcă, iar meteorologii se așteaptă ca ploile să continue și săptămâna viitoare. Mii de persoane au fost strămutate în ultimele două luni, mulți locuind acum în corturi la kilometri distanță de satele și orașele lor. Oficialii spun că inundațiile din acest an au afectat peste 33 de milioane de oameni – unul din șapte pakistanezi – distrugând aproape un milion de case.
Extreme floods continue this morning in Malakand division of #Swat, #Pakistan pic.twitter.com/JBPDZDcqmT
— The Intel Consortium (@INTELPSF) August 26, 2022
Din acest motiv, guvernul le-a cerut pakistanezilor mai înstăriți și organizațiilor să ofere ajutor pentru persoanele afectate de inundații. Ca răspuns la apelul lui Sharif pentru ajutor internațional, Națiunile Unite plănuiesc organizarea unui apel rapid pentru donații în valoare de 160 de milioane de dolari, pe 30 august.
Oficialii spun că inundațiile din acest an sunt comparabile cu cele mai grave înregistrate în țară în 2010, când peste 2.000 de oameni au murit și aproape o cincime din țară era sub apă. Deși musonul anual este esențial pentru irigarea culturilor și reumplerea lacurilor și a barajelor, oficialii spun că schimbările climatice provocate de oameni au adus musoni mai puternici și mai multe distrugeri.
Sursă: Deutsche Welle
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.