Indicele prețurilor produselor alimentare al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 105,0 puncte luna trecută, comparativ cu un 101,0 ușor revizuit în octombrie.
Instituția precizează că principalul factor care a influențat saltul de luna trecută este creștere de 14,5%, de la o lună la alta, înregistrată de prețul uleiului vegetal, ca urmare a majorării prețurilor uleiului de palmier influențată de scăderea stocurilor mondiale.
FAO a precizat că recoltele mondiale de cereale sunt în curs de a atinge un record anual în 2020. Prețul cerealelor a crescut cu 2,5% față de octombrie și cu 19,9% față de noiembrie 2019.
Prețurile la export de grâu au continuat să crească în noiembrie, ca urmare a scăderii perspectivelor privind exporturile și recolta în Argentina. Prețurile porumbului au crescut și ele în noiembrie, în contextul unor noi reduceri ale estimărilor de producție în SUA și Ucraina, ambele țări mari exportatori. și pe fondul unor achiziții mari ale Chinei. Prețurile internaționale ale orezului s-au menținut la același nivel pe parcursul lunii.
Indicele FAO al prețului zahărului a crescut cu 3,3%, pe fondul așteptărilor tot mai mari cu privire la o deficiență de producție globală în următorul sezon de comercializare, deoarece condițiile meteorologice nefavorabile au condus la perspective mai slabe ale culturilor în Uniunea Europeană, Rusia și Thailanda.
Prețul lactatelor a crescut cu 0,9%, determinat de scumpirea untului și brânzeturilor și de creșterea vânzărilor cu amănuntul în Europa într-o perioadă sezonieră scăzută pentru producția de lapte din regiune.
Prețurile cărnii de bovine, ovine și porcine au crescut, în timp ce prețurile cărnii de pasăre au scăzut.
FAO și-a revizuit în ușoară scădere previziunile pentru sezonul de cereale al anului 2020 pentru a treia lună consecutiv, la 2,74 miliarde de tone față de 2,75 miliarde de tone, cât estima inițial. Cu toate acestea, producția tot va fi una record, cu 1,3% peste nivelul de anul trecut.
Sursa: FAO.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.