Tulpinile Covid au încetinit creșterea pieței muncii și au restrâns angajările, potrivit unui raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), astfel că și perspectivele asupra joburilor în acest an s-au înrăutățit considerabil.
OIM constată că, față de finalul lui 2019, piața va pierde 52 de milioane de locuri de muncă în acest an. La jumătatea anului trecut, estimarea era de doar 26 de milioane de joburi, dar prognozele au fost influențate de răspândirea variantelor Delta și Omicron.
Organizația estimează că la nivel mondial vor fi 207 milioane de șomeri, cu șapte milioane mai puțini decât anul trecut. Spre comparație, în 2019 erau 186 de milioane. Rata globală de participare la forța de muncă, adică numărul de persoane care lucrează sau care caută un loc de muncă, a fost estimată la 59,3% în 2022 – cu 1,2 puncte procentuale sub cea din 2019.
Directorul general al OIM, Guy Ryder, a declarat: “La doi ani după această criză, perspectivele rămân fragile, iar calea către redresare este lentă și incertă. Observăm deja daune potențiale de durată asupra piețelor muncii, dublate de riscul de sărăcie și inegalitate”.
Redresarea pieței muncii a fost cea mai rapidă în țările cu venituri mari, unde o proporție mai mare din populație a fost vaccinată. OIM a arătat că cele mai dezvoltate națiuni au reprezentat aproximativ jumătate din scăderea globală a șomajului între 2020 și 2022, constituind în același timp doar aproximativ o cincime din forța de muncă globală.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.