„Țările care își pun propriile interese înaintea celorlalți, în încercarea de a asigura aprovizionarea cu un posibil vaccin contra coronavirusului, înrăutățesc pandemia”, a spus șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Șeful OMS a mai spus că instituția pe care o conduce colaborează cu guvernele și cu sectorul privat pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin, dar și a unor tratamente și teste Covid-19 și pentru a se asigura că vor fi disponibile pentru toată lumea, începând cu categoriile cele mai expuse.
„Acționând în mod strategic și global este de fapt în interesul național al fiecărei țări – nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță”, a mai spus el.
După ce va fi dezvoltat și aprobat un vaccin, grupul consultativ strategic al OMS propune repartizarea vaccinului în două faze. În prima fază, dozele vor fi alocate proporțional tuturor țărilor participante simultan (20% din populație) pentru a reduce riscul general. În faza a doua, criteriul după care se va repartiza vaccinul va ține cont de riscul epidemiologic și vulnerabilitatea fiecărei țări.
„Angajații din prima linie, din sănătate și asistență socială sunt prioritari pentru că sunt esențiali pentru tratarea și protejarea populației și vin în strânsă legătură cu grupurile cu risc ridicat de mortalitate”, a spus șeful OMS.
Liderii mondiali s-au angajat la sfârșitul lunii aprilie să accelereze dezvoltarea testelor, medicamentelor și vaccinurilor împotriva COVID-19, în cadrul unei inițiative OMS, cunoscută sub numele de ACT (Acces la instrumentele COVID-19).
De la începutul pandemiei, la nivel mondial, aproape 22 de milioane de persoane au fost raportate ca fiind infectate cu coronavirus, iar peste 770 de mii au murit.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.