Componenta care a fost scăpată de sub control are 30 de metri lungime și avea la momentul lansării în jur de 18 tone. Se deplasează cu aproximativ 27.000 km/h în jurul planetei, astfel că realizează o rotație completă în jurul Pământului în 90 de minute. Totodată, în acest moment, se află la o altitudine de 300 km. Totuși, are o traiectorie ușor descendentă și va fi în cele din urmă atrasă de planetă și va intra în atmosferă, însă cercetătorii nu pot estima când se va întâmpla asta decât cu câteva ore înainte.
Aceștia spun că cea mai mare parte se va dezintegra, dar unele bucăți au șanse foarte mari să cadă în regiuni locuite. “Acest lucru poate fi grav. Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Universitatea Harvard.
Într-o rotație completă deasupra Pământului, racheta trece pe deasupra orașelor New York, Madrid, Beijing, după care ajunge în sud, deasupra statelor Chile și Noua Zeelandă, putând ateriza oriunde în aceste regiuni. Săptămâna trecută, racheta a dus pe orbită modulul central Tianhe al viitoarei stații spațiale chinezești. Experții estimează că bucata de rachetă va intra în atmosferă în jurul datei de 10 mai.
McDowel spune că sunt foarte multe șanse ca resturile de rachetă să ajungă și în ocean, deoarece acoperă o suprafață mai mare a Terrei. Long March-5B este cel mai mare obiect, în ultimele trei decenii, care intră în atmosferă suferă o aterizare necontrolată.
Sursa: The Guardian, Live Science
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.