Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (ASAMP) arată că prin aceste amendamente ”în mod cu totul greșit, induc societății părerea că magistrații doresc să aibă imunitate pentru infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție, de serviciu și cele asimilate infracțiunilor de corupție prin crearea unei instituții noi, aceea a avizului secțiilor CSM”.
Solicită parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege în forma în care a fost adoptată în Comisia juridică.
Asociația reiterează că judecătorii și procurorii s-au exprimat pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ – Secția Specială) și revenirea la partajarea competenței după cum e stabilită de Codul de procedură penală: ”Cu excepția unui număr redus de persoane foarte vocale, niciun magistrat nu și-a exprimat dorința de a dobândi garanții suplimentare, imunități de facto, avize sau un tratament diferit față de alți cetățeni”.
ASAMP arată că atribuțiile CSM sunt clar limitate de Constituție și că “scopul acestui organism administrativ nefiind vreodată verificarea corectitudinii rechizitoriilor emise de procurori și validarea sau invalidarea unei decizii de trimitere în judecată”.
”Falsa garanție suplimentară promovată în acest amendament are ca singur rezultat ca 14 oameni să decidă soarta dosarelor anchetate de sute de procurori înainte ca acestea să ajungă la sutele de judecători de cameră preliminară care au atribuția de a verifica temeinicia și legalitatea trimiterilor în judecată. (…)
Amendamentele sunt lipsite de orice raționament logic sau juridic, sub dictonul ”garanțiilor extinse”, care nu sunt necesare și pe care majoritatea procurorilor și judecătorilor nu le-au solicitat, fiind creat un mecanism arbitrar și care încurajează analizarea dosarelor penale în baza unor criterii care nu sunt prevăzute în codul de procedură penală și la acest moment sunt necunoscute chiar și legiuitorului”, mai transmite Asociația în comunicatul de presă.
Amintim, proiectul guvernului de desființare a Secției Speciale a fost discutat ieri în Comisia Juridică din Camera Deputaților, care a adoptat amendamente: ”Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, transmite G4Media.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.