Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că în țară vor fi operaționalizare spitale modulare și unități mobile de terapie intensivă, ca răspuns la numărul de cazuri de coronavirus în creștere și a nevoii de locuri la terapie intensivă.

Ministerul Sănătății a transmis, într-un comunicat de presă, că numărul de paturi din secțiile ATI va fi suplimentat cu 47, plus alte patru pentru terapie neonatală. De asemenea, vor fi adăugate 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienților cu COVID-19.

Principalele declarații:

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne:

  • Există o scădere a locurilor la ATI din luna noiembrie, care se explică prin faptul că spitalul de campanie Lețcani din Iași a fost închis din cauza condițiilor atmosferice. Se lucrează pentru redeschiderea lui. 
  • La București se lucrează la instalarea unității mobile la spitalele Sf. Ioan (va fi operaționalizată în weekend) și la Institutul Victor Babeș. Ar fi trei unități, cu cea de la Spitalul Marius Nasta. Condițiile sunt mai bune decât de a fi îngrijit bolnavul la UPU.
  • Mai e o unitate mobilă la Botoșani, care așteptăm să fie reactivată, și încă una la Timișoara, unde s-a schimbat ceva la sistemul de climatizare, care cred că e nevoie să fie și ea reactivată.
  • Unele spitale care au reluat alte activități vor trebui să regândească numărul de paturi, pentru că situația s-a înrăutățit.
  • În țară, erau dimineață 20-30 de paturi la terapie intensivă. La acest moment, problema deosebită este la București, dar problema este în dinamică. Sunt și alte zone, cum ar fi Timișoara, Târgu Jiu, de exemplu.
  • Valul acesta îl începem cu 900 de pacienți în terapie intensivă. Valul doi ne-a prins cu numai 500 de pacienți în aceste secții. Presiunea vine mai repede pe sistem.
  • Totalul de paturi de terapie intensivă înseamnă și alte categorii de pacienți, în afară de coronavirus, cum ar fi cazul persoanelor care au suferit accidente.
  • Nu avem ce ajutor să cerem din afara țării, pentru că trec și alții prin această situație.
  • Peste 1.500 de medici de terapie intensivă lucrează în țară, cu tot cu rezidenți ar fi peste 2.000, sunt și medici pensionari care ajută.
  • Dacă nu găsim un loc pentru un pacient la terapie intensivă, îl ținem la Primiri Urgențe; ne interesează să fie îngrijit corect.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:

  • Am discutat de suplimentarea paturilor pentru pacienții care nu necesită ventilație invaizvă. La nivel avem un surplus de 54 ATI și peste 150 de terapie intermediară.
  • Numărul total de locuri ATI este stabil și va fi crescut prin adăugiri de paturi, dar nu semnificativ. Va fi redistribuit personalul, pentru ca acesta să lucreze la ATI, din zonele cu mai puțină presiune pe cele unde presiunea este mai mare.

Cei doi secretari de stat au participat la o ședință de lucru în cadrul căreia s-a discutat problema locurilor de tratare în secțiile de terapie intensivă, care se împuținează în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus crește. Astăzi, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în aceste secții sunt internați 1.225 de pacienți.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday