Update: Ministerul Dezvoltării precizează într-un comunicat de presă că podul prăbușit dintre comunele Sagna și Luțca nu a fost finalizat, deoarece “nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor” iar “durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022“. Podul fusese dat în folosință de șase luni.
Comunicatul integral al Ministerului Dezvoltării:
“Ca urmare a incidentului survenit, astăzi, 9 iunie, prin care podul rutier dintre comunele Sagna și Luțca (jud. Neamț) a fost avariat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației face următoarele precizări:
Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor. Lucrările la acest pod nu sunt finalizate și recepționate, așadar, obiectivul nu putea fi dat în folosință.
Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).
Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).
Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor.
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.
Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice“.
Prefectul județului Neamț a declarat la Digi24 că podul peste râul Siret s-a prăbușit: ”Din primele evaluări, două autovehicule, un camion și o autoutilitară frigorifică, au suferit în urma accidentului. Verificăm dacă mai sunt și alte autovehicule implicate. Am fost înștiințați de ISU Neamț, acum aproximativ jumătate de oră în urmă. Podul a fost proaspăt reabilitat. Nu știu dacă a fost finalizată lucrarea. O să cerem detalii și va comunicăm. Consiliul Județean cred că este autoritatea contractoare”.
Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț a anunțat la Antena 3 că șoferul autocamionului a fost rănit și transportat la Spitalul Municipal din Roman: ”Am fost înștiințați că o parte a podului s-a prăbușit. Pe pod se aflau un autocamion și o autoutilitară. Conducătorul autocamionului a fost rănit și extras de către ceilalți participanți la trafic. El a fost dus la Spitalul Municipal Roman. Este în stare stabilă. Se vor face investigații medicale acolo”.
Podul la la Luțca a fost redeschis circulației rutiere în luna noiembrie a anului, după ce a fost reabilitat. La vremea respectivă, președintelui Consiliului Județean Neamț prieciza pe pagina sa de Facebook: ”Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta. Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță”.
Primarul localității Sagna a confirmat că podul a fost reabilitat recent și redeschis în toamnă: ”Podul este pe cabluri, cu o lungime de 216 metri. Din imaginile pe care le-am văzut, podul este prăbușit. Este administrat de către Consiliul Județean Neamț. Nu au fost probleme după inaugurare. S-au făcut teste de greutate până să dea drumul circulației. Au fost pe pod opt camioane, a rezistat”.
Podul Luțca înainte de redechisderea circulației rutiere, în noiembrie anul trecut.
Sursă foto: ISU Neamț
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.