Oamenii de știință estimează că au fost extrase între 60 de grame și două kilograme de moloz negru, bogat în carbon, de pe suprafața asteroidului Bennu. Mostrele vor fi puse la bordul unei capsule reutilizabile, care urmează să se întoarcă pe Pământ în anul 2023.
“Sample collection is complete.” “All right! We’re on our way back!” After a TAG (Touch-And-Go) maneuver to capture a sample, our @OSIRISREx spacecraft fired its thrusters to back away from asteroid Bennu’s surface and navigate to a safe distance away. #ToBennuAndBack pic.twitter.com/skJPKlFRR3
— NASA (@NASA) October 20, 2020
Cercetătorii estimează că Bennu s-a format în primii zece milioane de ani ai Sistemului nostru Solar.
Nava Osiris-Rex orbita în jurul asteroidului de peste doi ani. A zburat patru ore și jumătate pentru a ajunge de pe orbită sa până în punctul de extracție. Oamenii de știință și-au dat seama că misiunea a fost dusă la bun sfârșit cu o întârziere de 18 minute, din cauza delay-ului rezultat din folosirea mijloacelor radio de comunicare.
NASA a calculat că există o şansă la 2.700 ca Bennu să lovească Pământul între anii 2175 și 2199. Cercetătorii încearcă să descopere proprietățile rocilor din care este alcătuit și astfel să ia măsuri, pentru ca o eventuală coliziune să nu se întâmple.
NASA pune accentul pe folosirea capsulelor reutilizabile, în misiuni de aducere a rocilor din spațiu. Agenția Spațială americană a parafat în iulie o înțelegere cu Airbus pentru construirea de containere care să aducă roci de pe Marte. Mare cât un teren de fotbal și descris cu entuziasm drept „primul cargo interplanetar” de către comunitatea științifică, Earth Return Orbiter ar urma să fie lansat spre Planeta Roșie în 2026.
Surse alternative: Sky, NASA, BBC
Foto: NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.