Înaintea ședinței de guvern de astăzi, Tanczos Barna a declarat că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Acesta a adăugat, în ceea ce privește rezervele strategice de apă, că cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%.
”În ceea ce privește rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%, putem asigura rezerva strategică de apă dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații”, a declarat ministrul.
Reamintim că ieri și Administrația Națională “Apele Române” (ANAR) a emis un comunicat de presă în care făcea apel la populație să folosească apa din rețea “rațional”, în scopuri menajere, nu și pentru udarea grădinilor sau umplerea piscinelor, în condițiile în care numeroase localități din țară se confruntă cu secetă.
Premierul Ciucă a făcut și el apel la populație: ”Trebuie să înțelegem cu toții că este vorba de fenomene pe care nu le putem controla, iar partea această de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi, iar de la nivelul guvernamental, cât și la nivelul autorităților locale avem nevoie să menținem acest dialog cu cetățenii, să menținem oamenii informați pentru a putea înțelege situația reală”.
Principalele declarații:
La Ministerul Mediului urmărim zi de zi aceste fenomene. Sunt trei elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere, urmărirea şi analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea şi prognozele pe fenomele extreme, astfel încât atât ISU cât şi autorităţile locale să fie informate în timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM şi urmărim rezervele strategice de apă, la nivel naţional.
În ceea ce priveşte seceta pedologică, pot afirma că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, moderată, puternică sau extremă. Avem din păcate şi zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitaţii este optimă, la nivelul de 0,1 centrimetri a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea
Pe fenomele extreme concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi şi de furtuni, grindină, care se anunţă practic în paralel cu valul de căldură. Este o situaţie destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel, pe secetă şi pe fenomene extreme şi cantităţi uriaşe de apă pe anumite bazine hidrografice.
Acolo unde se prognozeză aceste fenomene extrem, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale. În ceea ce privește rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%, putem asigura rezerva strategică de apă dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații.
Sunt deja bazine unde sunt râuri secate și sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită își arată efectele. Sunt câteva regiuni unde media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți. Adică față de un 420 de litri la Tecuci de exemplu, media pe ultimii 10 ani, media ultimelor 10 luni este de 190 de litri, deci mai puțin de jumătate. Adjud, Bârlad, Botoșani, Dărăbani, chiar și Miercurea Ciuc înregistrează aceste date îngrijorătoare.
Următoarele 3 săptămâni o să fie caracterizate de aceste fenomene extreme. După data de 15 vine un val de căldură care va amplifica această secetă.
Noi urmărim rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a cetățenilor, a localităților, în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa este obținută din foraj. Capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă la nivelul gospodăriilor. Odată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă. De aceea am făcut ieri, alatăieri, apel la un consum rațional al apei potabile. Apa potabile presupune investiții uriașe de captare, de tratare, de transport, și nu putem, mai ales în perioadele de secetă să consumăm de 5, 10 ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.