Ministrul Mediului, Costel Alexa a susținut o declarație de presă după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri pentru diminuarea poluării în București. Ministrul acuză  Primăria Capitalei că nu și-a îndeplinit sarcinile asumate și solicită o strategie pe termen scurt pentru reducerea poluării.

Principalele declarații:

„O țară întreagă este astăzi condamnată din cauza unei administrații locale iresponsabile. Comisia Europeană a fost răbdătoare cu noi pe acest subiect. A așteptat câțiva ani ca Primăria București să aprobe un plan de reducere a PM10, apoi, după ce a reușit să îl aprobe, nu a fost capabilă să îl implementeze. Din cauza acestei administrații nu am reușit să ținem sub control poluarea.

Primăria București și-a asumat multe măsuri dar nu a făcut nimic. Condamnarea e motivată de nerespectarea sistematică a valorilor limită pentru concentrații, dar și pentru lipsa de intervenție punctuală în zilele de creșteri.

Inclusiv pe perioada stării de urgență indicii au fost depășiți, chiar și în lipsa traficului. Ministerul a trimis 7 avertizări doar de la începutul stării de urgență și 16 avertizări de la începutul anului. Nu au existat măsuri imediate.

Doar salubrizarea eficientă ar fi dus la o reducere cu 42% a poluării. Și această măsură, chiar din planul integrat, s-a atins doar 40% și doar teoretic. S-au aplicat amenzi de 54 de mii de lei. Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, doamna Gabriela Firea pentru că potrivit legii primarul e responsabil.

Cerem un plan de urgență pe termen scurt, soluții concrete ca să reducem poluarea în municipiu ca această cauză să fie clasată.

Dacă primăria nu ține cont comisia poate declanșa oricând proceduri.

De astăzi trebuie să înțelegem trei lucruri:

1 Curtea Europeană confirmă boala aerului din București.

2. Toată țara poate suferi din cauza unei administrații iresponsabile.

3. Primăria trebuie să vină cu o strategie pe termen scurt.”

Hotărârea Curții de Justiție nu prevede sancțiuni. Nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului București să se conformeze acestei condamnări. Însă dacă Primăria nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa în orice moment o nouă procedură de infridgement și, din păcate, s-ar putea să avem și sancțiuni financiare. Iar penalizările pentru fiecare zi de întârziere ar putea varia între două mii de euro și 120 de mii de euro pe zi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday