Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, se va întâlni miercuri, în format online, cu omologii săi din țările NATO, deschizând astfel intenția declarată a președintelui Joe Biden de a îmbunătăți relațiile cu cei mai apropiați aliați ai Americii, după era Trump.
“Când ne consolidăm alianțele, ne amplificăm puterea, precum și capacitatea de a elimina amenințările înainte ca acestea să ajungă pe țărmurile noastre”, a spus Biden în timpul unui discurs la Departamentul de Stat. “America nu își poate permite să mai lipsească de pe scena mondială”, a adăugat el.
Mesajele lui Biden sunt percepute ca o distanțare clară de politica America first pe care a implementat-o Donald Trump și care a indus numeroase tensiuni între SUA și ceilalți membri ai NATO.
Potrivit lui Kay Bailey Hutchison, fost ambasador SUA la NATO, citat de CNBC, abordarea noii administrații americane față de Alianța Nord-Atlantică poate fi rezumată astfel:
- Biden vrea o schimbare a relațiilor SUA-China, după ce fosta administrație a escaladat un război comercial cu Beijingul. Joe Biden numește China ca fiind cel mai serios competitor al Americii, presiunea împotriva Hong Kong-ului și lipsa de transparență privind izbucnirea pandemiei aducând cu adevărat China pe radarul NATO;
- Pentagonul a înființat Forța Spațială a Statelor Unite, iar NATO a declarat spațiul extraterestru ca fiind “un domeniu de securitate”, pe fondul dezvoltării accelerate a programelor spațiale ale Chinei;
- În privința Rusiei, Biden vrea de asemenea o schimbare a retoricii. “I-am spus foarte clar președintelui Putin într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu că zilele în care SUA se rostogoleau în fața acțiunilor agresive rusești, interferența în alegerile noastre, atacurile cibernetice, otrăvirea cetățenilor, toate se vor încheia”, a spus Biden la începutul acestei luni;
- Acordurile dintre Rusia-Turcia prezintă de asemenea îngrijorare. În 2017 această țară membră NATO a cumpărat sistemul de rachete S-400 rusesc, iar acest lucru a trezit numeroase îngrijorări în alianță;
- Afganistan, Irak și Siria. Războaiele din Orientul Mijlociu au costat contribuabilii americani mai mult de 1,5 mii de miliarde de dolari, în ultimii 20 de ani. SUA urmează să-și retragă militarii din Afganistan până la 1 mai, dar luna trecută Pentagonul a declarat că acest lucru va fi condiționat de angajamentele de pace ale talibanilor. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat anterior că părăsirea Afganistanului prea devreme sau într-un mod necoordonat ar putea avea consecințe pentru cea mai mare organizație militară din lume.
Analiza completă pe CNBC
Foto: Nato.int
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.