UPDATE ora 15:50: Ministerul britanic al Apărării dezminte informațiile transmise de Rusia. „Nu s-au tras focuri de avertizare asupra HMS Defender. Nava trece prin apele teritoriale ucrainene în conformitate cu prevederile dreptului internațional”.
Totodată, oficialii britanici au mai transmis: „Credem că rușii au întreprins un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și au oferit comunității maritime un avertisment prealabil cu privire la activitatea lor. Nu s-a tras către HMS Defender și nu recunoaștem afirmația că bombele au fost aruncate în calea distrugătorului”.
We believe the Russians were undertaking a gunnery exercise in the Black Sea and provided the maritime community with prior-warning of their activity.
No shots were directed at HMS Defender and we do not recognise the claim that bombs were dropped in her path.
— Ministry of Defence Press Office (@DefenceHQPress) June 23, 2021
Știrea în forma inițială:
Potrivit presei ruse, incidentul a avut loc astăzi, la prânz, iar bombardierul Suhoi a folosit doar lovituri de avertisment, la fel ca și nava marinei ruse, care a interceptat-o inițial pe cea britanică. “Distrugătorul intrase trei kilometri în interiorul apelor ruse, dar le-a părăsit la scurt timp după aceea”, au transmis oficiali ruși, care susțin că nava britanică a fost avertizată radio privind încălcarea apelor teritoriale, dar ar fi refuzat să țină seama de aceste avertismente.
RIA Novosti a relatat că Ministerul Apărării din Rusia a convocat atașatul militar britanic în urma incidentului. Senatorul rus Serghei Tsekov a calificat mișcările navei de război drept o „încălcare flagrantă a normelor internaționale”.
HMS Defender este un distrugător de tip 45, conceput pentru război anti-aerian, cu capacitatea de a se apăra împotriva unor ținte precum avioanele de vânătoare și dronele, precum și de a intercepta rachetele anti-navă. Nava a intrat în Marea Neagră pe 10 iunie, după ce Rusia a pretins că un alt distrugător britanic a intrat în apele sale teritoriale, informație negată ulterior de marina britanică. Totuși, la precedentul incident de acest fel rușii nu au deschis focul, ci doar au trimis nave de escortare.
Surse alternative: Reuters, Bloomberg, The Moscow Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.