Nava Vera Su, sub pavilion panamez și cu echipaj turc, a eșuat pe 20 septembrie în dreptul portului Yaylata, în apropiere de Rezervația Naturală Kaliakra, la circa 50-60 km de Vama Veche. De atunci, responsabilii bulgari nu au reușit să descarce toată încărcătura de uree, un îngrășământ care la contactul cu apa de mare provoacă “înflorirea” fitoplanctonului și degajă toxine cu impact major asupra vieții marine.
În zona respectivă se află unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei, care adăpostește delfini, rechini și alte specii marine și de păsări. Potrivit Euractiv, în primele șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au făcut niciun efort de curățare. Agenția de Mediu a trimis în a opta zi vase de salvare, care au intervenit greșit și au provocat scurgerea unor cantități de uree în apă. Totuși, echipa a reușit să golească rezervorul navei, eliminând riscul de poluare cu petrol.
Operațiunea a fost suspendată, la ordinul ministrului Mediului, iar șeful agenției a fost demis. La nivelul guvernului, a fost creată o celulă de criză pentru a stabili maniera de intervenție. Executivul a luat legătura cu o companie olandeză, care a ajutat și la salvarea submarinului Kursk.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.