Treisprezece miniștri ai cabinetului, inclusiv opt care s-au opus Brexitului, acum sunt de acord cu o ieșire din UE fără acord și au insistat că Johnson nu ar trebui să se plece în fața cerințelor de „oglindire” a normelor UE în legislația britanică, după încheierea perioadei de tranziție, notează The Times.
”Prim-ministrul ar trebui să facă ceea ce este mai bine. Are un suport total, 100% solid”, a spus unul dintre miniștrii pentru publicația britanică.
Un alt membru al cabinetului a spus: ”Aș prefera să avem o înțelegere, dar premierul a primit mandat pentru ieșirea fără acord, dacă aceasta este decizia sa. Pandemia și impactul său economic sunt mult mai mari și nu putem renunța la probleme cheie ale suveranității.”
Dacă nu se înregistrează progrese, echipa lui Johnson este pregătită să anunțe națiunea britanică că Regatul Unit va părăsi UE fără un acord comercial, aruncând vina pe seama intransigenței UE și, în special, a Franței.
Înăsprirea poziției lui Johnson a venit în momentul în care parlamentarii conservatori pro Brexit i-au amenințat poziția dacă „vinde” Bruxelles-ului interesele țării. Doi deputați au spus că sunt pregătiți să trimită o scrisoare prin care solicită vot pentru o moțiune în cazul în care Johnson acceptă condițiile UE.
Cea mai mare parte a acordului a fost finalizată, însă Marea Britanie și UE nu au reușit să ajungă la un consens asupra drepturilor de pescuit, normelor care reglementează subvențiile de stat pentru firme și modului în care este verificată respectarea acordului. UE solicită acces pentru pescuit în apele britanice pentru următorul deceniu, în timp ce Marea Britanie a oferit un acord pentru trei ani.
Mâine, parlamentul britanic ar trebui să aprobe un proiect de lege privind piața internă care ar încălca prevederi din acordul deja semnat cu UE, în februarie, ceea ce ar inflama și mai mult spiritele de la masa negocierilor cu Uniunea.
Premierul britanic și șefa Comisiei Europene au avut o discuție ieri, în urma căreia nu s-a ajuns la nicio înțelegere, urmând să reia azi discuțiile. Înainte de convorbirea cu Boris Johnson, Ursula von der Leyen a vorbit cu Emmanuel Macron, cel mai vehement dintre liderii UE, precum și cu Angela Merkel și cu premierul irlandez Micheál Martin, ambii insistând pentru încheierea unui acord.
Surse de la Bruxelles susțin că echipa lui Barnier, negociatorul special al UE, este pregătită să renunțe la cererile Franței, cu condiția acordării Comisiei Europene a puterii de a judeca ceea ce constituie concurență neloială și de a impune unilateral eventuale taxe vamale pentru mărfurile britanice. În schimb, dorește ca Regatul Unit să fie de acord să înființeze o autoritate independentă care să reglementeze subvențiile acordate firmelor britanice de către stat.
Niciun oficial nu crede că un acord ar putea fi încă ratificat la timp, chiar dacă s-ar ajunge la o înțelegere până la sfârșitul acestei săptămâni, dar ambele părți vor progrese substanțiale înainte de summit-ul UE de joi de la Bruxelles.
Un diplomat european a spus: ”Cel mai optimist scenariu este că un acord va fi încheiat în acest weekend și va fi prezentat luni, iar Marea Britanie va renunța la proiectul de lege privind piața internă. La ședința de joi, consiliul va semna apoi acordul. Calendarul de ratificare este acum extrem de dificil. Dacă trece de ziua de joi, este extrem de puțin probabil ca UE să îl ratifice la timp.”
Sursa: The Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.