Guvernul a redus angajamentul pentru ajutoare externe de la 0,7% la 0,5% din PIB, adică o diferență de cinci miliarde de lire, reușind astfel să stârnească critici din partea partea altor conservatori, dar și din partea a numeroase organizații caritabile.
Ajutoarele externe ale Marii Britanii merg de obicei către state sărace, din Africa sau din Asia.
Baroana Sugg, membră a Camerei Lorzilor, și-a dat demisia din guvern, în urma acestei decizii.
“Având în vedere legătura dintre cheltuielile pentru dezvoltare și sănătatea economiei, recesiunea economică a dus deja la reduceri semnificative în acest an și nu cred că ar trebui să ne reducem sprijinul într-un moment de criză globală fără precedent. Măsura va reduce eforturile de a arăta că Marea Britanie este încă o putere globală și va diminua puterea noastră de a influența alte națiuni să facă ceea ce este corect”, a transmis aceasta în scrisoarea de demisie.
Și fostul ministru de Externe Jeremy Hunt (conservator) a criticat decizia, sugerând chiar o posibilă rebeliune în parlament: „Să tăiem bugetul pentru ajutoare cu o treime, într-un an în care milioane de persoane vor cădea în sărăcie, nu îi va face doar pe ei mai săraci, ci și pe noi mai săraci în ochii lumii.”
Totuși, analiștii cred că măsura se va dovedi populară în rândul alegătorilor. Mulți sunt de părere că pandemia și criza economică provocată de aceasta ar trebui să ducă la o scădere a ajutoarelor externe.
“În timpul unei crize interne trebuie să investim cu prioritate resursele noastre limitate în locuri de muncă și servicii publice. Este dificil să argumentăm poporului britanic că am decis să trimitem bani unor țări îndepărtate, într-un moment de criză”, a declarat ministrul britanic de Finanțe.
Surse: Reuters, Sky News, Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.