Premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă de la Palatul Victoria. Acesta a vorbit despre programul SURE, inițiat de Consiliul European, prin care UE va oferi împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro statelor membre, în condiții favorabile, pentru reducerea riscurilor de șomaj. Conform prim-ministrului, România va beneficia de fonduri cuprinse între 3 și 5 cinci miliarde de euro, pentru care va trebui să ofere garanții de până la 400 de milioane de euro.
Șeful Executivului a anunțat că guvernul va continua plata șomajului tehnic și după 1 iunie. „În primul rând, pentru domeniile cu restricție și după 1 iunie vom continua plata șomajului tehnic. Pentru cele care își vor relua activitatea șomajul va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului pentru fiecare angajat care își reia activitatea”, a adăugat acesta.
Totodată, statul va plăti până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă.
Principalele declarații:
„Programul SURE. Este vorba despre un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. Practic, putem spune azi că România are garanția că va beneficia de finanțare europeană pentru a pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern.
Prin intermediul acestui program țările pot accesa sume importante cu condiția unor garanții. România trebuie să ofere până la 400 de milioane de euro și va beneficia conform calculelor noastre de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro.
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/193856701685118/
Suma totală care va fi folosită în SURE e de 100 de miliarde. După cum am anunțat, în planul de reconstrucție am prevăzut măsuri extrem de importante de susținere a angajaților și angajatorilor.
În primul rând, pentru domeniile cu restricție și după 1 iunie vom continua plata șomajului tehnic. Pentru cele care își vor relua activitatea șomajul va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului pentru fiecare angajat care își reia activitatea.
Se știe clar că din cauza crizei economice foarte mulți români fie și-au pierdut locul de muncă, fie au fost în șomaj tehnic, foarte mulți au revenit în țară. Evaluarea pe care o avem indică că sunt aproape 600 de mii de români în șomaj tehnic și 700 de mii care vor căuta un loc de muncă. 350 de mii care au avut contractul încheiat. Din acest motiv, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile afectate, vom folosi mai multe măsuri dedicate pe diferite categorii,
Vom acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă pe cel puțin 3 luni de zile.
Există o serie de cetățeni, categorii pentru care angajarea e mai dificilă, tineri absolvenți, persoane în vârstă, vom dezvolta instrumente de susținere a angajării lor, mai generoase, susținând un procent din salariul brut.
Aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiții. După încetarea perioadei de plată a sumei, o perioadă compania trebuie să mențină angajații care au beneficiat.
Și pentru zilieri, există o nevoie reală pentru fermieri de forță de muncă sub forma acestor contracte. Vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susținere.
Al doilea subiect, despre starea de alertă. Azi, o dată cu adoptarea de către Parlament a fost finalizată procedura și putem spune că am intrat pe deplin în starea de alertă maximă cum am denumit-o anterior.
Sigur că am extrem de multe observații de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru. Prin modificări ne-a restrâns posibilitățile de acțiune. Consider că nu avea atributul constituțional și legal să facă modificări la HG și la planul aferent. Este o imixtiune grosolană în activitatea Executivului. Nu putem fi de acord cu o astfel de atitudine, dar nu vom avea acum o reacție.
Cel mai important e ca românii să înțeleagă necesitatea acestei stări de alertă și a respectării tuturor regulilor. În cursul zilei de mâine toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune privind regulile de protecție sanitară și de securitate a muncii, reguli care țin de activitățile comerciale.
Va fi obligatorie purtarea măștii. Va fi obligatorie în toate spațiile închise. Sigur că ne dă un oarecare discomfort, dar această decizie (din acest moment inclusiv liderii PSD și ai altor partide trebuie să respecte măsura). Ne ferește de risc. Toate celelalte reguli, distanță fizică, am văzut că mulți sunt deranjați de luarea temperaturii, e o măsură necesară.
O persoană cu peste 37.3 grade ar putea transmite virusul, triajul este necesar pentru a proteja. Dați-mi voie să mă refer și la un subiect politic.
Am rămas stupefiat de decizia CNCD. O majoritate PSD-UDMR a luat o decizie care nu are legătură cu legea și regimul sancționatoriu pentru discriminare. Președintele României e victima unei decizii pur politice, care arată clar că toate instituțiile cotropite de PSD iau decizii împotriva Constituției. A fost sancționat că a acționat în spiritul Constituției, că a demascat o politică PSD care pentru a atrage sprijinul UDMR a făcut compromisuri inacceptabile.
Toate aceste acțiuni au arătat că PSD nu apără interesul țării, că a fost capabil să facă orice compromis. Cum ar putea fi calificată altfel cedarea la OECD în care au acceptat condiții impuse de un stat care încalcă suveranitatea României. Nu mai vorbesc de alte și alte înțelegeri, cum a fost declarația că tot gazul de la Marea Neagră va fi achiziționat de un stat vecin. Ca și cum ar fi fost o resursă la dispoziția altui stat.
Condamn energic acest comportament neconstituțional, ilegal ai unor reprezentanți PSD care dețin majoritatea și au transformat o instituție care trebuie să apere drepturile în una la cheremul PSD”.
Astăzi Parlamentul a adoptat cu modificări hotărârea privind instituirea stării de alertă. Guvernul este obligat să ofere măști de protecție persoanelor defavorizate. De asemenea, tot astăzi Ministrul Sănătății a aprobat ordinul prin care purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise devine obligatorie, pe durata stării de alertă. Excepție fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și persoanele cu probleme respiratorii.
La ultima raportare autoritățile au anunțat 196 de noi cazuri noi de infectare cu coronavirus și 190 de persoane vindecate, în ultimele 24 de ore. Numărul persoanelor infectate este în ușoară creștere față de ultimele trei zile.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.