Declarațiile lui Liviu Dragnea au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3 și vin la două zile de la ședința Comitetului Executiv al PSD în care a primit susținerea din partea majorității liderilor.
,,Există un plan străveziu că Guvernul trebuie să fie dat jos până la 1 ianuarie. Preluarea președinției consiliului UE de către România înseamnă preluarea de către premierul Dăncilă și miniștri. Președintele nu are nici o atribuție guvernamentală. Cu acest guvern intrat în anul 2019 nu mai poate fi dat jos, contestat și vorbim de un an electoral.
Al doilea lucru, anul electoral 2019 și mă refer la cel prezidențial înseamnă dorința lui Klaus Iohannis de a avea niște servicii care să se joace în justiție, să preseze, să amenințe, să șantajeze, să protejeze. Înseamnă un an în care rezultatele noastre o să fie și mai evidente și poate ajunge în situația domnul Iohannis în care să spună ,,votați-mă pe mine că nu am făcut nimic bun”.
Mai sunt și mize politice externe. PSD-ul este cel mai mare partid de stânga din Europa. Mai sunt cinci țări doar cinci în care premierul e social-democrat. Este o ofensivă foarte mare a popularilor europeni, este și ofensiva generată în Parlamentul European. Se dorește o contraofensivă la Ungaria, se dorește ceva cu o țară unde guvernul e de stânga. Vor să aibă în continuare majoritatea în Comisie, vor ca regulile să fie făcute de ei.
O să-mi iau toate bombele în față, ce să faci dacă vin una după alta. Nu avem ce să facem decât să continuăm, cu legile, cu acțiunile miniștrilor și să ne ținem uniți. Nu am resentimente după ziua de vineri, dar nici nu mai am chef, nu mai vreau să mai apară astfel de situații”, a spus Liviu Dragnea.
Principalele declarații ale liderului PSD:
Au fost tot felul de definiții în presă. După ziua de vineri m-am uitat. A fost totuși o oarecare coordonare. Vreau să vorbesc despre ele. A ieșit Iohannis și a spus scăpați de Dragnea, rezistul-scăpați de Dragnea, Opoziția- nu sunt abuzuri, nu sunt probleme. Ce am văzut aici în scrisoare, ce se spune practic acolo, că trebuie să nu ne mai certăm cu Iohannis și să nu mai vorbim de abuzurile din România.
Eu cred că se vorbește prea puțin, mi se par lucruri de o gravitate inimaginabilă într-un stat membru UE. Că a fost o coordoare sau o coincidență nu știu. Mulți colegi mi-au spus că nu a fost o coincidență. Colegii mei nici până la ora asta nu au înțeles partidul. La baza partidului a fost o mișcare foarte puternică de susținere a mea dar și o reacție violentă împotriva unor astfel de cereri. Un obiectiv major asumat este această luptă, ce are ca obiectiv final readucerea democrației în România.
Oamenii văd că suntem aproape să finalizăm aceste legi și nu pot fi de acord cu ceea ce s-a solicitat acolo.
Nici nu-i bat, nici nu-i înjur, nu-i jignesc (n.r. pe colegii din partid). Vorbeau acolo despre managementul politic. Partidul condus de mine a câștigat alegerile, un management eficient. S-a discutat despre decizii luate de un grup mic, nu au reușit să-mi spună care decizii. Deciziile într-un partid trebuie adoptate. Și am mai auzit o afirmație că e pentru prima dată când s-a discutat serios în CEX.
Unde naiba sunt atitudinile dictatoriale? Deciziile guvernamentale se iau în ședința de guvern. Cu doamna Andronescu am avut două discuții. Are motive de supărare serioase, eu sper că a înțeles că nu neapărat pe mine. Eu cred că doamna trebuie să redevină un om important în partid. E nevoie de o implicare mult mai mare, voi face tot ce îmi stă în putință să se întâmple.
Toamna aceasta am avut o discuție și am întrebat dacă ei cred că e necesar să-mi dau demisia, din cauza situației juridice, mi-au spus că nici vorbă.
Am fost condamnat, unul sau doi din colegii respectivi (care au semnat scrisoarea) au venit la mine chiar în după masa respectivă. Nu a fost niciun fel de ezitare, au spus domnule, rămâi. Cu sondajele, a venit un coleg, a vorbit, nu ne-a arătat sondajele. Eu știu că suntem undeva la 33-35% și că eu sunt sub scorul partidului. Așa eram și la alegeri.
Este pe de altă parte o cursă contracronometru cu acest sistem odios. Una din Legile Justiției este în vigoare. Înalta Curte spune că nu, dar este de discutat de ce nu aplică. Săptămâna viitoare cred că ar trebui să se discute la CCR și a treia lege. Urmează Codurile Penale înapoi la Parlament, să începem dezbaterea pe pachetul de legi privind securitatea națională. Dorim să-i aduce în matca lor, să nu mai stea prin instanțe și parchete. Dacă toate lucrurile astea se întâmplă, ei au pierdut total meciul.
Și după acest răspuns masiv din cauza partidului că nu susțin și nu agreează astfel de poziții, vorbim clar de rea credință. Unele atuu-uri ale PSD-ului au fost unitatea partidului, respectarea regulilor pe care împreună ni le-am asumat.
Eu am delegat destul de multe atribuții după Congres si asta nu a dus la foarte multă coerență, iar asta a dus la o comunicare mai grea a mea cu restul partidului, ocupându-mă de niște chestiuni extrem de importante, care au generat rezultate. Ceea ce nu se va mai întâmpla. Ce înseamnă mână de fier (n.r continuând întrebarea adresată de prezentator). Un partid este o asociație de oameni care cred în aceleași idei. Au loc întâlniri unde se iau decizii, nu suntem într-o fabrică și eu sunt vătafu și merg cu biciul sau dau cu bâta-n cap. Nici vorbă de așa ceva.
Dacă e doar Hellvig pe care l-am apreciat, l-am certat, fără niciun fel de alte intenții în continuare îi spun: dacă nu reușeste să facă toate schimbările, să-i facă pe toți din SRI să înțeleagă că trebuie să se ocupe doar de atribuțiile din lege înseamnă că va sta degeaba cât va sta acolo la SRI. Am senzația că mai există doar 2 servicii de tipul acesta în UE, care mai sunt militarizate.
Directorul SRI are puterea maximă în SRI. Cei care lucrează acolo nu se pot juca cu directorul. Vorbim de Coldea, unul din personajele foarte rele, Dumbravă, Ciocârlan. Tot ce s-a întâmplat acolo a fost aprobat de Maior. Atacul cu fotografiile este al lui Maior, Ponta e poștașul.
Am vorbit și despre ultima poză din colecția SRI-DNA, toamnă-iarnă. E fotografia de la un eveniment, cred că era ziua SRI. Am fost mulți care ne-am rulat pe canapeaua aia. Ori Sebi Ghiță, ori Ponta erau în capul mesei. Nu are importanță. Ne tot învârteam. Se vorbea de fotbal, politică, chestiuni interne, internaționale. Fiecare vorbea cam ce îl interesa pe el. Eu n-am vorbit cu Kovesi niciodată despre politică, Îmi aduc aminte că povestea la masă ce a pățit la mână.
Încă o dată le mulțumesc colegilor din Camera Deputaților și Senat. Au rezistat unor presiuni. În special celor din comisia de control SPP.
Cred că e o linie roșie pe care n-o vor depăși, nu poți să lovești partidul în asemenea hal (n.r. despre 50 de parlamentari care nu ar fi de acord cu el). Nici mie nu imi place de toată lumea, dar asta nu înseamnă că nu putem să colaborăm. Demersurile sunt ale partidului. Ce să nu mai voteze? Legea Pensiilor, Codurile Penale?
Gândiți-vă la procurorii care au acționat în mod nelegal, în baza acelor protocoale. Vă dați seama ce va fi în România când se adoptă Legile Justiției, Codurile Penale?
Nu știu dacă ați remarcat ce agitație a fost în CSM să nu se adopte secția de investigare a magistraților. Primul lucru, vom vedea câte sute de dosare au fost făcute judecătorilor.
Condamnarea mea este o premieră. Prima dată a fost o premieră că am fost condamnat că am îndemnat să vină lumea la vot. Asta e manipularea, aș vrea să dau niște pasaje din condamnare. Atunci s-a vorbit că am fraudat, nu am fraudat nimic, am fost condamnat fără niciun fel de probă. Și acum în condamnare se spune că nu sunt probe, că cele două doamne au spus că nu le-am intimidat, dar că există studii psihologice, sociologice pe care s-au bazat. Eu sunt condamnat pe studii, nu pe probe.
Am avut o discuție cu domnul Tăriceanu și doamna Dăncilă să amânam cu o săptămână, dar legea insolvenței trebuie adoptată. Ce să lăsăm toți șmecherii să profite cu tupeu. Discutăm și de chestiuni penale la insolvență. Ca și protocoalele. Unii spun că sunt legale, alții că nu-s legale. Altă sursă de teamă. Cei care au semnat protocoalele sunt pasibili să fie pedepsiți. Gândiți-vă la procurorii care au încălcat legea.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.