Liderii G20 au convenit duminică asupra unui comunicat final care îndeamnă la acțiuni “semnificative și eficiente” pentru a limita încălzirea globală, dar care oferă puține angajamente concrete, alături de tot la fel de puține termene limită pentru noi măsuri.
De asemenea, comunicatul nu face nicio referire la atingerea neutralității emisiilor de carbon până în 2050 (ceea ce multe țări s-au angajat deja să o facă), în condițiile în care comunitatea științifică a avertizat că acesta este un pas esențial pentru evitarea unei catastrofe climatice. Această neutralitate înseamnă reducerea cât mai mult posibil a emisiilor de gaze cu efect de seră, până când o țară absoarbe aceeași cantitate de emisii din atmosferă pe care o emite. Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, contribuie la 80% din emisiile mondiale.
Liderii G20 se angajează, totuși, să nu mai finanțeze de noi centrale pe cărbune la nivel internațional până la sfârșitul acestui an, fiind considerat un mesaj puternic pentru națiunile dependente de cărbune precum China, Rusia și India. Totuși, un termen limită pentru abandonarea proiectelor pe cărbune din fiecare țară nu a fost înaintat. Aceștia au reușit totuși să cadă de acord asupra unui obiectiv precis al limitării creșterii încălzirii globale cu +1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial. Experții atrag atenția că în ritmul actual, fără măsuri concrete, nivelul va atinge +2,7 grade față de nivelul preindustrial până la finalul secolului.
Activiștii și-au exprimat dezamăgirea față de proiectele cuprinse în comunicat, afirmând că nu este suficient de dur. Au existat îngrijorări că nu ar fi ușor să ajungeți la un acord, deoarece printre liderii care nu apar personal se numără și președintele Chinei Xi Jinping. China este cel mai mare poluator din lume – deși, per persoană, emisiile sale sunt de aproximativ jumătate față de cele ale SUA.
Numeroase ONG-uri se declară nemulțumite de acest comunicat și spun că reprezintă mai degrabă “jumătăți de măsuri” decât “acțiuni urgente concrete”. După întâlnirea G20 de la Roma, urmează un amplu summit ONU la Glasgow, în Scoția. Conferința privind clima COP26 este “ultima și cea mai bună speranță” de a limita încălzirea globală, a declarat Alok Sharma, președintele COP26.
Surse alternative: BBC, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.