Laura Codruța Kovesi a fost audiată la Parchetul General în calitate de suspect de Secția specială pentru investigarea magistraților. Fosta șefă a DNA a fost citată într-un dosar de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. La ieșirea de la audieri, Kovesi a declarat că va continua procedura pentru funcția de procuror-șef european.
În fața instituției câteva zeci de persoane au scandat mesaje de susținere pentru fostul procuror șef DNA, dar și lozinci anti-PSD. ,,Codruța, nu uita noi suntem de partea ta”, ,,Nu ceda” și ,,PSD, ciuma roșie” sunt doar câteva dintre mesajele protestatarilor.
Update ora 13:35: Laura Codruța Kovesi a ieșit de la audieri. Fosta șefă a DNA a anunțat că a cerut recuzarea procurorului de caz și a procurorului șef de secție.
„Mi s-a adus la cunoștință învinuirea și calitatea de suspect. Am depus cerere de recuzare a procurorului de caz și a procurorului șef secție. Doamna procuror mi-a spus că îmi va comunica răspunsul privind cererea mea. Motivele sunt cele prevăzute în Codul de Procedură Penală, afectarea imparțialității. Nu s-a luat nicio măsură preventivă.
Cu siguranță va fi o afectare a candidaturii mele. Pe 26 eu mă voi prezenta în Parlamentul European. Până atunci mai sunt niște etape de parcurs, le voi parcurge.
Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale. Acuzațiile făcute în spațiul public de un inculpat sunt pure fabulații. Nu am avut atribuții legate de extrădarea lui Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv. De extrădare s-a ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției. Acuzația de luare de mită este că aș fi primit bani pentru a plăti extrădarea. Nu este adevărat, este un comunicat al Poliției din care rezultă că plata s-a făcut de Poliția Română.
Doamna procuror mi-a adus la cunoștință învinuirea și mi-a spus să aștept rezultatul cererii mele. Nu este nicio coincidență. De doi ani și jumătate sunt hărțuită, am 18 dosare. Toți cei care și-au făcut treaba au probleme, nu sunt singura.Șefa ÎCCJ, membri CSM, procurori.
Pe baza afirmațiilor făcute de un inculpat s-a făcut un dosar penal în ianuarie 2017 și eu sunt pusă acum sub învinuire. Nu este nicio coincidență.
Nu am avut întâlniri în afara cadrului instituțional cu Sebastian Ghiță. Dacă există poze, există de la evenimentele instituțiilor la care eu am participat. Nu am vorbit niciodată cu Ghiță Sebastian
Nu am folosit mail-uri, cucuveaua sau mai știu eu ce mail-uri s-au verificat. Dacă apar alte poze, pot să fie trucate.
Nu am discutat cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional. Ce spunea doamna Udrea sunt fabulații”.
Update ora 11:50: Victor Ponta a ieșit de la audiere. Fostul lider PSD: „Am fost chemat ca martor, am spus adevărul, mai departe ce este în dosar vă poate spune doamna procuror. Cu Nicolae Popa nu am nicio legătură. Nu mi-a arătat mie procurorul ce are în dosar. Nu am voie să vă spun ce am declarat, dar veți avea acces la dosar”.
Update ora 11:45: Mai multe persoane au venit în fața Parchetului General pentru a o sprijini pe Laura Codruța Kovesi. Ei afișează mesaje de susținere și critică demersurile făcute în justiție de coaliția PSD-ALDE, de Liviu Dragnea și de Tudorel Toader, conform Ziare.com. “Vrem dreptate, vrem justiție corectă!”, spun oamenii.
Update ora 9:15: Victor Ponta a ajuns la Parchet, unde este audiat în calitate de martor în dosarul Codruței Kovesi. Fostul premier a declarat că nu se consideră o victimă a fostei șefe a DNA și că nu va minți pentru nimeni în fața procurorilor.
Kovesi a declarat miercuri seara, pentru Europa FM, că a primit citația la câteva ore după ce a depus la Înalta Curte biletele de avion pe care le-a cumpărat pentru a merge la Bruxelles, la audierile pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, împreună cu o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni.
„Citația vine înainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidență. Mi-am cumpărat bilet de avion pentru vineri ca să pot să merg la Bruxelles și să particip la audiere. Am fost astăzi la Înalta Curte și am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă loc luni. La nici câteva ore după ce am depus această cerere, am primit această citație.”, a declarat Kovesi.
Fosta șefă a DNA a mai precizat că bănuiește că este vorba de plângerea lui Sebastian Ghiță privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa (fost director al Gelsor, condamnat în cazul FNI), în 2011.
Joi, informația a fost confirmată de Adina Florea, procuror în cadrul Secției speciale: Laura Codruța Kovesi va fi audiată într-un dosar deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță. „Dacă nu se prezintă la audieri, există modalități de citare şi aducere”, mai declara Florea.
Opoziția a criticat în termeni duri investigarea Codruței Kovesi. Consideră că este o încercare a guvernării PSD-ALDE a o împiedica pe Kovesi să ocupe funcția de procuror-șef european. Alianță USR-PLUS chiar i-a cerut președintelui Iohannis organizarea unui referendum pe Justiție.
Reacția lui Klaus Iohannis a venit printr-un comunicat postat pe site-ul Administrației Prezidențiale. Președintele a spus că este nevoie ca situația să fie clarificată cât mai rapid. Totodată, a avertizat că „Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor”.
Și Comisia Europeană a reacționat la investigarea fostei șefe a DNA. Purtătorul de cuvânt al CE a declarat că este important ca toți candidații pentru postul de procuror-șef european să fie tratați corect. „Urmărim îndeaproape situația”, a mai precizat acesta.
PSD a emis un comunicat de presă în care a cerut opiniei publice să nu mai politizeze punerea sub acuzare a Codruței Kovesi. Secția de investigare a magistraților a respins acuzațiile potrivit cărora citarea Codruței Kovesi este influențată politic. A reclamat o “ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.