Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la finalul summitului Consiliului European. Principalele declarații:
- Așa cum am discutat și ieri, Consiliul nu a luat o decizie fermă. Discuția despre Schengen a fost una bună. Pe parcursul celor două zile am avut ocazia să discut cu mai mulți lideri.
- Concluzia este una simplă. Toți actorii au înțeles că aici este o problemă care trebuie rezolvată. Sunt optimist că cea mai bună variantă este ca în anul 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria.
- România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a Schengen. Este țară de primă linie și când vine vorba de transportul de bunuri din Ucraina către celelalte piețe ale lumii, majoritatea exporturilor din Ucraina au trecut prin România.
- Noi controlăm fluxul migrator, avem rezultate bune recunoscute de surse externe. La fel în cazul liniilor de solidaritate, de transport din Ucraina spre piețele lumii. Solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări. Noi, românii, așteptăm semne de solidaritate din partea UE, avem așteptări legitime să fim primiți în Schengen. Este încă un drum care trebuie parcurs.
- Pregătirea pentru anul viitor va fi mai bună și vom găsii o soluție pentru a intra în spațiul Schengen. Așteptarea mea este ca România să intre în Schengen fără alte condiții și cu drepturi depline în 2023.
- Pozițiile oficiale nu s-au schimbat de săptămâna trecută și până acum, însă discuțiile pe care le-am avut cu liderii au fost pozitive. Nu va ieși niciun lider care să spună că am rezolvat problema de pe o zi pe alta. Eu vin cu informații și cu opinii pe care mi le-am format.
- Am avut o discuție cu premierul suedez i-am prezentat problema și a înteles-o foarte bine. Sigur că nu și-a luat un angajament ferm, însă eu sunt convins că, după ce voturile negative vor fi soluționate, Suedia va fi de acord.
- UE nu are nevoie de încă un eșec. UE are nevoie de reușite și de rezultate pozitive. Nu am discutat despre un calendar concret și nici nu cred că astăzi este momentul să discutăm despre asta.
Pe agenda de astăzi a Consiliului European nu s-a regăsit problema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, dar liderii europeni au discutat, totuși, “mai multe aspecte ale cooperării statelor membre UE cu țările din vecinătatea sudică, inclusiv problema migrației”. În plus, președintele Klaus Iohannis a declarat încă de miercuri că va ridica tema Schengen în plenul Consiliului, dar se așteaptă ca “soluții practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI care va fi mai bine pregătit”.
Președintele Iohannis a explicat faptul că votul Austriei este legat de problema pe care o are cu migranții, ci nu este o atitudine anti-România sau anti-Bulgaria: “Argumentul Austriei nu a fost unul construit împotriva României sau a Bulgariei. Ei s-au folosit de această etapă pentru a arăta că au prea mulți migranți. Argumentul lor nu a fost antiromânesc, a fost un argument legat de migrația ilegală”.
Cancelarul Austriei a declarat, înaintea ședinței de astăzi, că 20 de mii de migranți ilegali au trecut prin România: “E o problemă de securitate pentru toată Europa. Trebuie să rezolvăm împreună această chestiune”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.