Cei doi șefi de stat au ales să susțină separat conferințe de presă, la finalul întâlnirii de la Geneva. Joe Biden s-a adresat reporterilor la circa o oră și jumătate după Vladimir Putin. În deschiderea conferinței, președintele american a afirmat că își dorește ca relația dintre SUA și Rusia să fie stabilă și previzibilă, pentru că cele două împărtășesc o responsabilitate unică.
Principalele declarații ale lui Joe Biden:
- Putin și eu avem o responsabilitatea mare, trebuie să cooperăm în interesul comun. Responsabilitatea mea este protejarea poporului american, e în ADN-ul țării noastre să intervenim când drepturile omului sunt încălcate. Cazul lui Alexei Navalnîi este în atenția noastră, de asemenea și cazul a doi cetățeni americani. Am spus clar că nu tolerăm încălcarea drepturilor fundamentale.
- Despre securitatea cibernetică: Am cerut ca infrastructura esențială, critică, să fie “în afara limitelor” când vine vorba de război informatic. Făcând referire la interferențele în alegerile prezidențiale americane și la alte atacuri de securitate, Biden a afirmată că Rusia “încearcă cu disperare să-și mențină poziția de putere mondială” iar pierderea acestui statut va fi “prețul pe care îl plătește” pentru interferențele continue.
- Nu cred că Rusia vrea un război rece cu SUA. Nu cred că trebuie să ne prefacem că totul este bine, să ne îmbrățișăm și să ne iubim. Dar în mod clar nu este în interesul nimănui un nou război rece.
- Lunile viitoare vor servi drept test pentru dialogul de azi și rămâne de văzut dacă vor dovedi progresul relației SUA-Rusia.
În conferința sa, Vladimir Putin a anunțat că SUA și Rusia vor avea consultări în privința securității cibernetice și a mai anunțat că ambasadorul rus și cel american vor reveni la posturi. În privința militarizării Arcticii, Putin a spus că ”îngrijorările Washingtonului sunt nefondate. Noi doar restabilim infrastructura din epoca sovietică a regiunii”.
A fost prima întâlnire între cei doi șefi de stat, de când Joe Biden a devenit președinte. Analiștii de politică externă au subliniat încă de la început diferențele de abordare dintre cei doi și anticipau că vor alege să se adreseze separat reporterilor.
Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat puternic în ultimii ani, mai ales de la anexarea Crimeii, din 2014. Procesul a continuat cu intervenția militară a Rusiei în Siria, cu ingerințele în alegerile americane de la finalul lui 2016 și, mai recent, cu atacul cibernetic asupra sistemelor SolarWinds, despre care experții americani au concluzionat că a fost susținut de Moscova.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.