Președintele american Joe Biden a anunțat în cadrul unei conferințe de presă din această seară că administrația pe care o conduce a interzis importurile de petrol și energie din Rusia. A mai anunțat interzicerea exporturilor de tehnologie americană în Rusia, precum semiconductori, mișcare “care va slăbi economia și armata pentru următorii ani“.
În așteptarea deciziei președintelui american, dar și după anunț (aproximativ ora 18:25), cotațiile petrolului au început să scadă:
Principalele declarații ale lui Joe Biden:
- Aceste bunuri nu vor fi primite în porturile americane. Americanii vor da o nouă lovitură mașinăriei de război a lui Putin. Nu vom fi părtașii subvenționării războiului lui Putin.
- Am luat această decizie în urma consultărilor cu partenerii din întreaga lume, mai ales cu cei europeni.
- Înțelegem că mulți parteneri europeni ar putea să nu fie de acord cu noi. Noi suntem exportatori de energie. Noi putem lua acest pas, dar alții nu pot. Lucrăm pentru a le reduce și lor dependența de gazul rusesc, cu o strategie pe termen lung.
- În ultimele săptămâni am vorbit cu Zelenski de mai multe ori pentru a mă consulta cu acesta. Până acum am oferit asistență de securitate în valoare de un miliard de dolari. Oferim și sprijin umanitar pentru Ucraina. În weekend, l-am trimis pe Secretarul Blinken pentru a observa situația din Europa.
- Vicepreședintele urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu aliații noștri din Polonia și România. Ieri am vorbit cu omologii din Franța Marea Britanie pentru a vedea ce răspuns luăm la această invazie. Întărim cel mai mare pachet de sancțiuni economice din istorie.
- O rublă rusească valorează acum mai puțin decât un penny american. Am tăiat cele mai mari bănci rusești de la SWIFT. Companii mari se retrag din Rusia cu totul deși nu le cere nimeni. Visa, Mastercard, American Express, toate și-au suspendat operațiunile în Rusia. Bursa americană nu mai tranzacționează companii rusești.
- De asemenea, tăiem accesul Rusiei la tehnologie de proveniență americană, precum semiconductori,lucru care-i va slăbi economia și armata pentru următorii ani.
- Suntem alături de aliații noștri europeni. Oligarhii trebuie și ei să împărtășească durerea acțiunilor lui Putin. Războiul lui Putin deja afectează familiile americane în ceea ce privește prețul combustibilului.
- Vom face tot ce putem pentru a proteja gospodăriile și companiile americane.
- Nu este nicio scuză să creșteți prețurile (la combustibil) și să profitați această situație. Agresiunea rusească ne costă pe toți și nu este momentul să profităm de asta. Trebuie să facem toți ceea ce trebuie și să fim siguri că nu profităm.
- Nu este adevărat că administrația mea sau politicile mele limitează producția de energie. Ne apropiem de producție record de petrol și gaz. Industria de petrol și gaze are milioane de acri. Au nouă mii de permise să foreze onshore.
- Această criză ne amintește că trebuie să ne protejăm economiile noastre. Am avut o discuție cu Europa că trebuie să se detașeze de dependența de petrol și să ne axăm pe energia verde.
- Nimeni nu va trebui să se teamă astfel de prețul combustibilului la pompă. În ultimele două săptămâni, poporul ucrainean a inspirat lumea prin patriotismul lor.
Potrivit CNN, oficialii americani au decis că, având în vedere presiunea politică pe plan extern, vor acționa inițial fără a mai crea o coaliție cu partenerii europeni.
Importurile rusești în SUA au o pondere mică în domeniul energetic american, de aproximativ 8% în 2021, dintre care doar 3% era reprezentată de țiței. Conform firmei de consultanță Lipow Oil, țițeiul rusesc nu a fost niciodată un element de bază pentru necesarul american.
Cu o zi în urmă, vicepremierul rus Alexander Novak a avertizat că Rusia are “tot dreptul să ia o decizie corespunzătoare și să impună un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, dar a precizat că deocamdată nu a fost luată o astfel de decizie. Mai mult, oficialul rus a mai amenințat și că, în această situație, prețul petrolului ar ajunge la 300 de dolari pe baril, deoarece “o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”.
Anterior, Ursula von der Leyen a declarat că Europa a reușit să-și asigure în depozite și contracte de aprovizionare cu gaze lichefiate (din SUA, Qatar și Nigeria) cantitatea necesară pentru această iarnă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.