Juncker consideră că UE a fost mult prea precaută, în special în chestiuni de buget, și că ar trebui să renunțe la a porni un “război stupid al vaccinurilor” cu Regatul Unit.
Juncker, înlocuit în 2019 de Ursula von der Leyen, a comparat campaniile de vaccinare din UE cu cea a Marii Britanii, mult mai rapidă. De asemenea, acesta a mai criticat și mecanismul comisiei de autorizare a exporturilor, prin care oficialii europeni au primit dreptul de a interzice livrările de vaccinuri în state cu un nivel mare de vaccinare sau care restricționează exporturile prin legi sau contracte cu furnizorii de vaccinuri.
“Asta ar putea slăbi reputația Uniunii Europene, care era campioana lumii la comerțul liber. Cred că există loc pentru dialog, discuții, pentru a dezbate argumente de ambele părți ale Canalului (Mânecii). Nimeni în Marea Britanie, nimeni în Europa nu înțelege ce se întâmplă…Nu suntem într-un război, și nu suntem inamici. Suntem aliați”, a declarat Juncker.
Criticile acestuia vin după ce a reieșit că Uniunea trimitea mai multe doze în restul lumii decât administra propriilor cetățeni. Președintele Ursula von der Leyen a revizuit mecanismul de autorizare a livrării de vaccinuri, scoțând în evidență cele 77 de milioane de doze trimise în afara Uniunii, față de cele 62 de milioane de doze administrate populației din UE, până acum.
Regatul Unit nu a interzis exportul de vaccinuri, dar Guvernul a semnat un contract cu AstraZeneca, prin care compania este obligată să livreze dozele produse în Oxford și Staffordshire prima dată în Marea Britanie. În plus, Regatul are o rată de vaccinare mult mai mare decât în statele europene, cu 45 de vaccinuri administrate la suta de rezidenți, comparativ cu media de 13 vaccinuri din cele 27 de state membre ale UE.
“AstraZeneca trebuie să își onoreze contractul pe care îl are cu statele membre. Vrem să le explicăm cetățenilor europeni că îşi pot primi cota corectă. Este clar că, în primul rând, compania trebuie să recupereze decalajul“, a declarat Ursula von der Leyen.
Pentru a se asigura că fiecare stat membru va începe vaccinarea în același timp, Comisia a cerut aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, o rută mai lentă decât cele naționale. Procurarea de vaccinuri a fost și ea amânată timp de mai bine de două luni, deoarece un număr de state refuzau să-și asume responsabilitatea vaccinării, pentru că riscau să piardă bani pe un produs care s-ar fi putut dovedi ineficient. După controversele vaccinului AstraZeneca, UE a rămas cu mult în urmă față de Marea Britanie și SUA.
Surse alternative: The Guardian, Bloomberg
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.