O anchetă irlandeză cu privire la rata alarmantă a mortalității în rândul pruncilor din casele bisericilor pentru mame necăsătorite a arătat că în perioada anii 20 – anii 90 au fost identificați 9.000 de copii decedați. Procentul celor decedați reprezintă 15% din totalul copiilor îngrijiți în casele Bisericii.
Rămășițele a 802 copii mici (nou-născuți și copii de până la trei ani) au fost înmormântate între 1925 și 1961 într-una dintre așa-numitele Case pentru mame și bebeluși din Tuam (din vestul țării), potrivit unei anchete finalizate în 2017. Prim-ministrul de atunci, Enda Kenny, a descris locul de înmormântare ca fiind o “cameră a ororilor”.
Rudele au susținut că bebelușii au fost maltratați deoarece s-au născut din femei necăsătorite care, la fel ca și copiii lor, au fost văzute ca o pată a imaginii Irlandei, o națiune catolică devotată. Înregistrările guvernamentale arată că rata mortalității copiilor din casele în care zeci de mii de femei, inclusiv victimele violului, au fost trimise să nască, a fost adesea de peste cinci ori mai mare decât a celor născuți de părinți căsătoriți.
Deși irlandezii au votat pentru avort și căsătoriile homosexuale în cadrul referendumurilor din ultimii ani, informațiile privind dramele din casele de copii nu au fost trecute cu vederea.
“Unul dintre lucrurile care m-au lovit a fost măsura în care acest lucru a fost un eșec social enorm și o rușine societală enormă. Avem o generație furată de copii care nu au primit educația pe care ar trebui să o aibă”, a spus vicepremierul Leo Varadkar înainte de publicarea raportului. Papa Francisc a cerut iertare pentru cele întâmplate în centre în timpul vizitei din 2018, care a avut loc la aproape 40 de ani după cea precedentă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.