UPDATE Un avion privat care aparține oligarhului Roman Abramovici a aterizat marți dimineața în Moscova, după o scurtă escală în Istanbul, arată date FLIGHTRADAR24. Avionul aterizase luni în Istanbul, venind din aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Israel. O fotografie obținută de jurnaliștii Reuters îl arată pe Abramovici în zona VIP a aeroportului din Tel Aviv, cu o mască pe față.
Știrea inițială
În cadrul programului-documentar Panorama, jurnaliștii BBC dezvăluie că Roman Abramovici a dat mită pentru a cumpăra în 1995 compania petrolieră Sibneft. În 2005, a vândut-o statului cu 13 miliarde de dolari, într-o licitație aranjată de Kremlin.
Într-un răspuns oficial formulat în numele lui Abramovici de către echipa sa de avocați, se arată că nu există niciun temei legal care să demonstreze că averea oligarhului a fost obținută prin infracțiuni. Totuși, jurnaliștii BBC Panorama amintesc faptul că miliardarul a recunoscut în 2012 în fața magistraților că a dat mită zece milioane de dolari pentru ca oferta lui de achiziție să prevaleze. Mărturia de acum zece ani a fost făcută după ce Abramovici a fost dat în judecată de către un fost asociat, Boris Berezovsky.
Jurnaliștii Panorama spun că au intrat în posesia unui document secret din dosarele agențiilor rusești de aplicare a legii, în care se menționează că guvernul rus a luat în calcul acuzarea lui Roman Abramovici de fraudă, întrucât ar fi înșelat statul cu 2,7 miliarde de dolari prin vânzarea Sibneft în 1995. Echipa editorială afirmă că a verificat mai multe informații din documentul secret, cu ajutorul unor surse din Rusia.
Yuri Skuratov, procuror general al Rusiei în anii 90, a spus pentru BBC că nu știe despre existența documentului, dar a confirmat mai multe detalii despre tranzacție, astfel că este o sursă independentă de verificare: “Practic, a fost o schemă frauduloasă, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional care le-a permis lui Abramovici și Berezovski să păcălească guvernul și să nu plătească suma aferentă valorii reale a companiei”.
Documentul sugerează, de asemenea, că Abramovici ar fi beneficiat de protecție din partea fostului președinte Boris Elțin, care a intervenit pentru întreruperea unei anchete și eliberarea din funcție a lui Yuri Skuratov. Oligarhul rus a rămas în relații bune cu Kremlinul până în 2000, când Vladimir Putin a devenit președinte. Skuratov susține că a fost implicat într-un scandal sexual trucat pentru că, prin investigația sa, s-a apropiat prea mult de relațiile familiei prezidențiale.
De asemenea, documentul obținut de BBC dezvăluie detalii și despre o altă licitație aranjată la doi ani după prima, care implică o companie petrolieră rusă numită Slavneft. Abramovici ar fi format un parteneriat cu o altă firmă pentru a cumpăra Slavneft, dar o companie rivală chineză plănuia să liciteze o sumă aproape dublă. Astfel, un membru al delegației chineze a fost răpit când a ajuns la Moscova, după care China s-a retras din afacerea rușilor. Din nou, avocații lui Abramovici au negat orice acuzație de corupție în cele două tranzacții și au infirmat că al lor client ar fi fost protejat de fostul președinte Elțin.
Miliardarul rus a fost sancționat de guvernul Regatului Unit și de către Uniunea Europeană, astfel că averile lui înregistrate în conturi din țările europene au fost blocate. De asemenea, și-a pierdut cetățenia britanică. Trezoreria Britanică a anunțat săptămâna trecută că Abramovici se mai face vinovat de finanțarea unor posibile acțiuni de destabilizare în Ucraina, prin intermediul firmei de aluminiu Evraz pe care o controlează. Evraz este acuzată inclusiv că a furnizat importante cantități de oțel armatei Federației Ruse.
Documentarul marca BBC Panorama va fi difuzat de televiziunea britanică în această seară de la ora 22 (ora României).
Sursă foto: Iurii Osadchi / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.