Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante, în trimestrul IV din anul trecut, a fost de 35.600, în scădere cu 3.800 mii faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019 numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 11.500.
Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost în industria prelucrătoare (7.500), care a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante.
Sectorul bugetar a însumat puţin sub o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.300 de locuri vacante s-au regăsit în sănătate şi asistenţă socială, 5.100 de locuri vacante în administraţia publică, iar 900 de locuri vacante în învăţământ.
Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (doar 30 de locuri vacante), tranzacţii imobiliare (100 de locuri vacante), respectiv producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă (200 de locuri vacante pentru fiecare în parte).
În trimestrul IV 2020, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori din punct de vedere al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate (9.300 de locuri vacante), lucrători în domeniul serviciilor (5.900 de locuri vacante), ocupaţii elementare (4.800 de locuri vacante), respectiv muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (4.200 de locuri vacante).
Sursă: comunicat INS
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.