Cercetătorii de la cel mai prestigioasă universitate tehnică din lume și-au reîndreptat atenția spre o variantă ce părea naivă în urmă cu patru decenii, când a fost propusă, pentru a combate sau măcar a încetini efectul schimbărilor climatice. Ipoteza este văzută ca o soluție pentru reducerea fluxului de gaze cu efect de seră care pătrund în atmosferă, și în final încetinirea procesului de încălzire globală.
Pentru a câștiga timp pentru renunțarea la combustibilii fosili, oamenii de știință explorează ideea construirii unei “umbrele uriașe” formată din bule de gaz care ar bloca o parte (destul de mică) din radiațiile solare. Dificultatea apare în momentul identificării unui material din care să fie construită bula respectivă – trebuie să fie robust, dar ușor și adecvat din punct de vedere optic. O propunere este siliciul topit, ale cărui diferențe de grosimi ar putea reflecta o varietate de lungimi de undă ale radiației solare.
În teorie, un astfel de scut ar avea o masă de aproximativ 1,5 grame pe metru pătrat, iar inginerii speră astfel că întregul sistem ar fi capabil să reducă cu 1,8% cantitatea de lumină solară care încălzește planeta.
În primele sugestii, experții au propus dezvoltarea unui așa-zis “sendviș de sticlă” de 2.000 de kilometri lățime, făcut din materiale extrase din roca lunară. Ulterior, el ar trebui plasat la o distanță bine determinată în spațiu, pentru a fi în echilibru între atracția Soarelui și cea a Pământului.
În toți acești ani, cercetătorii au explorat variante alternative, de la baloane de aluminiu umplute cu hidrogen la un inel artificial de particule care ar transforma Pământul într-un “Saturn în miniatură”. Acum, cercetătorii de la MIT propun un studiu de fezabilitate privind desfășurarea unei plute de bule de mărimea Braziliei. Experimentele preliminare au arătat că este posibilă umflarea bulelor de peliculă subțire la o presiune de aproximativ trei mii de atmosfere, la o temperatură de -50 de grade Celsius. Dar trebuie făcută mult mai multă muncă de cercetare înainte de a putea lua în considerare punerea în aplicare a planului.
Sursă: ScienceAlert
Sursă foto: Ig0rzh | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.