Instanța s-a pronunțat într-un proces între o femeie și autoritățile locale din Ans, oraș din Belgia. Acesteia i s-a interzis să poarte hijabul (eșarfa tradițională purtată pe cap și în jurul acestuia și al umerilor) la locul de muncă, iar, ulterior, municipalitatea și-a schimbat regulamentul pentru a le cere angajaților săi să respecte neutralitatea și să nu poarte semne care să dezvăluie convingerile religioase sau ideologice. Femeia, nemulțumită, a contestat decizia în instanță, susținând că i-a fost încălcat dreptul la libertatea religioasă.
Curtea de Justiție a UE a considerat că deciza este justificată deoarece servește la crearea unui “mediu administrativ complet neutru”. A adăugat că o altă administrație publică este justificată să interzică, în mod general și nediscriminatoriu, purtarea unor semne ale credințelor religioase.
Interzicerea ”oricărui semn care dezvăluie convingeri filozofice sau religioase… nu este discriminatorie dacă este aplicată într-o manieră generală și nediscriminatorie întregului personal al administrației respective și este limitată la ceea ce este strict necesar”, a decis instanța.
Foto: Prostockstudio | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.