Premierul României susține că refuzul de a o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru conducerea Parchetului European are legătură cu dosarul deschis de Secția Specială pentru Anchetarea Magistraților pe numele fostului procuror șef al DNA. Laura Codruța Kovesi este acuzată că a încălcat legea implicându-se, ca procuror general, în extrădarea lui Nicolae Popa.
Principalele declarații ale premierului:
- În primul rând vreau să fac o precizare, am văzut că a apărut în spațiul public faptul că Curtea Constituțională ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituțională. Dar desigur, așa cum am precizat în nenumărate rânduri, vom merge în Parlament, nu când ne spun alții, ci atunci când vom considera că este momentul oportun.
- Concluzia Comitetului Executiv Național a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aștepta foarte mult. Avem 45 de zile la dispoziție.
- Vom aștepta moțiunea de cenzură. Este atributul opoziției de a depune moțiunea de cenzură, pot folosi acest instrument, vom merge și am convingerea că vor fi foarte mulți oameni responsabili care nu vor vota moțiunea.
- Vreau să fac o precizare. Persoanele pe care le-am nominalizat pentru portofoliile ALDE rămân aceleași. Acești oameni și-au ținut promisiunile față de electorat, sunt oameni responsabili.
- Am cerut colegilor de la ALDE care sprijină Guvernul să mergem pe liste comune la alegerile parlamentare.
- Guvernul României nu vrea să se implice în justiție. Ni s-a cerut să nu mai dam ordonanțe pe justiție, s-a votat la referendum acest lucru. Nu dăm nicio ordonanță pe justiție. Justiția este în seama magistraților, politicul nu trebuie să mai intervină.
- Ana Birchall a fost revocată în urma deciziei CCR de astăzi, nu pentru că nu a susținut Secția Specială.
- Mi-aș dori la Ministerul Justiției să avem un independent. Am propus-o pe Dana Gîrbovan pentru că justiția trebuie să fie independentă.
- Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Când sunt acuze, când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, întâi să clarifice lucrurile și apoi să ocupe acel post. Luminița Odobescu va vota împotriva Laurei Codruța Kovesi.
Social-democrații s-au reunit astăzi, începând cu ora 18, într-o ședință a Comitetului Executiv, în urma deciziei Curții Constituționale, pentru sesizarea depusă de Viorica Dăncilă pentru refuzul președintelui Iohannis de a numi miniștrii interimari. CCR a admis parțial conflictul dintre premier și președinte. Klaus Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. Viorica Dăncilă este obligată să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere.
Mihai Fifor a reacționat, înainte de ședința social-democraților: „Vedem cu toții faptul că a fost nevoie din nou de o decizie a CCR ca să se vadă foarte clar că există un conflict între guvern și deciziile președintelui statului. Curtea spune că președintele statului este obligat să respecte Constituția. În ceea ce ne privește pe noi este o victorie, sigur că da. Așteptăm să vedem minuta, să știm exact cum formulează Curtea.
Guvernul oricum mergea în Parlament, nu văd de ce trebuia pusă problema în felul acesta. Aveam 45 de zile, le avem și acum, așa cum spune Constituția. Niciodată nu s-a pus problema să nu mergem în Parlament. Așteptăm să vedem pregătirile pentru moțiunea de cenzură a opoziției, și primul pas se pare că va fi această moțiune cu care ne amenință de luni de zile. Așteptăm și moțiunea, noi suntem pregătiți să mergem oricum în Parlament.”
Reamintim că Tăriceanu a anunțat oficial, pe 26 august, că ALDE rupe coaliția de guvernare cu PSD: „Am votat o alianță între ALDE și Pro România, pentru susținerea lui Mircea Diaconu.”, a spus atunci Călin Popescu Tăriceanu. El a renunțat atunci și la funcția de președinte al Senatului și la candidatura la prezidențiale.
O zi mai târziu, pe 27 august, cei din cei patru miniștri ALDE au demisionat din Guvern, iar premierul a trimis propunerile de interimari la Cotroceni, pentru portofoliile rămase vacante (Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul). Ramona Mănescu (fost membru ALDE) a decis să demisioneze din partid și să rămână în fruntea ministerului de Externe.
După o săptămână, pe 3 septembrie, premierul Dăncilă i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis un răspuns cu privire la propunerile de miniștri interimari: „Încă mai sper ca domnul Iohannis să dezvolte capacitatea de a înţelege că blocarea Executivului nu ajută guvernarea şi stabilitatea ţării”, a spus aceasta.
Președintele a susținut la o zi după solicitarea premierului o declarație de presă, în care a criticat din nou guvernul PSD, spunând că „a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece de mult. Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea. Se impune resetarea statului”. Nu a dat însă și un răspuns privind interimarii.
În 5 septembrie, Viorica Dăncilă a anunțat că Executivul a sesizat Curtea Constituțională, în legătură cu refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari. În aceeași zi, câteva ore mai târziu, președintele a spus că respinge „categoric” propunerile de miniștri interimari: „Guvernul și-a schimbat culoarea politică. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru un vot de validare.”, a afirmat acesta.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.