Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului, a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia a detaliat măsurile care urmează să intre în vigoare după 15 mai, când expiră starea de urgență în România, anunțate la începutul ședinței de guvern, de către Orban.

Amintim că sâmbătă, Ministerul de Interne a publicat propunerile de reguli pentru deplasarea în afara localității după 15 mai.  Totodată, Institutul de Sănătate Publică a publicat propunerile pentru desfășurarea activității pe perioada stării de alertă.

Proiectul de lege cu măsurile adoptate astăzi de Guvern, care vor intra în vigoare după 15 mai (PDF):

Proiect Lege Starea De Alerta Sedinta Final

Principalele declarații:

Guvernul Orban a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vieții cetățenilor în perioada următoare, pentru reglementarea stării de alertă după ridicarea stării de urgență. Guvernul s-a reunit astăzi în ședință pentru adoptarea proiectului și transmiterea acestuia către parlament.

O să vă prezint câteva dintre prevederile acestui proiect de lege, în mare parte sunt chestiunii care au fost reglementate pe perioada stării de urgență, care vor fi continuate pe perioada stării de alertă.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/529120947966780/UzpfSTEyNzk3OTE2Nzk0MToxMDE1OTk3MzQyNzY2Mjk0Mg/

În domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală. Pe durata stării de alertă angajările în unitățile medicale se pot face fără concurs.

În domeniul sanitar, pe durata stării de alertă, se instituție obligativitatea purtării măștii de protecție. Tot în domeniul sanitar, se pot plafona prețurile la anumite produse.

În domeniul muncii, valabilitatea contractelor de muncă se prelungește pe durata stării de alertă și până la 90 de zile după. În instituțiile publice centrale și locale și în firmele cu capital de stat se instituie obligația autorităților de a organiza programe individuale de muncă.
Tot în domeniul muncii, instituțiile și autoritățile pot angaja fără concurs pe durata determinată de șase luni.

În domeniul transporturilor, sunt prevăzute reglementări restrictive.
În ceea ce privește activitatea de educație și cercetare, pe durata stării de alertă, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități în mediul online. Se vor institui măsuri pentru desfășurarea activității în unitățile de învățământ în scopul finalizări anului școlar și pregătirea anului școlar viitor.

În domeniul tineretului și sportului, sunt prevăzute măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Sunt reglementate cantonamentele, antrenamentele și organizarea competițiilor.

În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se desfășoară liber, cu respectarea măsurilor de răspândire.

De asemenea, în baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic este pus în acord cu prevederile OUG 1/2001.

Proiectul de lege adoptat a fost transmis parlamentului pentru dezbatere și aprobare în regim de lege. Este un proiect de lege pentru protejarea cetățenilor.

Ministerul de Interne a publicat în urmă cu câteva zile propunerile de reguli pentru deplasarea în afara localității după 15 mai. Institutul de Sănătate Publică a publicat propunerile pentru desfășurarea activității pe perioada stării de alertă.

Ludovic Orban a apreciat că acest proiect legislativ este necesar, în contextul deciziei CCR, care a declarat neconstituționale amenzile și ordonanța de modificare a stării de urgență. Premierul declara că deciazia „Limitează foarte mulj marja de mișcare a autorităților, motiv pentru care guvernul a elaborat un poriect de lege, pentru ca restricțiile să poată rămâne în vigoare.”

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. a apreciat că scopul legii este „să protejeze viața cetățenilor. Cuprinde măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să permită organizarea unor activități economico-sociale și în instituții publice. Lasă libertate de a se desfășura activitățile în contextul dat.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday