Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, susține o conferință de presă în care prezintă Raportul privind Inflația. Principalele declarații:
- Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al șaptelea la nivel al inflației Dacă nu intervenea schema de plafonare am fi avut o inflație de 20%.
- De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat, băncile au cam sărit calul cu ROBOR, s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor (care acționează pe piața monetară la termen) să privească pesimist viitorul.
- Al doilea lucru care ne ajută să înțelegem: nu este vorba despre dobânzile overnight (o săptămână, o lună), este vorba despre dobânzile la trei sau șase luni. Așa au văzut băncile viitorul – o inflație mai mare, greu de stăvilit.
- Trebuie să recunosc că condițiile de lichiditate probabil că au împins băncile să sară calul cu ROBOR. Am înăsprit condițiile de creditare, ca să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că și acolo e vorba tot de români și aceia chiar pierd. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, unii mai mari, alții mai mici, cu dobânzi puternic real negative și cu inflația în creștere. Aceștia chiar pierd sume substanțiale la banii economisiți.
- Am reușit să aveam cea mai rapidă creștere de rată de depozit, comparativ cu celelalte țări din regiune. Nu am folosit doar rata de politică monetară. Noi am făcut asta prin controlul lichidității. Nu am folosit toate instrumentele de politică monetară. Nu am scăzut sau nu am crescut rezervele minime obligatorii.
- Dacă mergeam doar cu rata de politică monetară, dobânzile la depozite nu ar fi crescut atât de mult. Nu le iau apărarea băncilor, ci le transmit un mesaj personal. Să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale și atunci probabil că se va apropia ROBOR la 3 luni de rata de politică monetară.
- Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie.
BNR se așteaptă ca la finalul anului, inflația să fie de 13,9%, iar la final de 2023 să fie de 7,5%.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.