Temperaturile în cel mai înalt punct al Groenlandei nu au atins nivelul de îngheț, pentru a treia oară în mai puțin de un deceniu, dar este pentru prima dată de când există date înregistrate când aerul cald a provocat o rafală de ploaie torențială, în urma căreia aproximativ șapte miliarde de tone de apă s-au scurs pe deasupra calotei glaciare, grăbindu-i topirea.
Potrivit administrației meteo din SUA, precipitațiile din weekendul trecut au fost cele mai abundente de la începerea monitorizărilor, în 1950, și este pentru prima dată când acestea au fost sub formă de ploaie, iar nu de zăpadă. Cantitatea de gheață pierdută duminică de calotă a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică din această perioadă a anului.
“Ce se întâmplă în acest moment nu este pur și simplu o perioadă mai călduroasă de un deceniu sau două, parte a unui tipar climatic rătăcitor. Ceea ce se întâmplă acum este fără precedent”, a declarat Ted Scambos, cercetător principal la Centrul Național de Date din Universitatea din Colorado care se ocupă cu monitorizarea unor astfel de fenomene climatice.
Într-un raport anterior, Institutul de Meteorologie din Danemarca a precizat că Groenlanda trece printr-o perioadă de topire masivă a gheții. Institutul preciza atunci că, doar într-o zi, Groenlanda a pierdut peste 8,5 miliarde de tone de gheață din suprafața sa, precizând că, deși pierderile totale din acea săptămână nu au fost la fel de mari ca cele din 2019, suprafața de gheață afectată era mai mare.
“Creșterea în intensitate a unor astfel de fenomene meteorologice precum topirea gheții, rafale puternice de vânt și, acum, precipitații sub formă de ploaie, s-au manifestat, în ultimii zece ani, peste nivelurile pe care noi le considerăm normale. Aceste fenomene par să aibă loc din ce în ce mai frecvent”, a declarat Jennifer Mercer, ofițer programator în Biroul de Programe Polare din cadrul Fundației Naționale de Știință, a SUA.
Sursa: CNN
Foto: Christopher Heil/Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.