Site-ul institutului a fost indisponibil temporar pe 22 octombrie între orele 08:00 și 10:00 și puțin după ora 12:00. Hackerii au folosit o rețea de boți care a generat un număr mare de accesări, provocând prăbușirea site-ului, sub sarcina traficului. Potrivit Spiegel atacul a fost confirmat de Centrul Federal pentru Tehnologia Informației (ITZBund).
Atacurile care folosesc rețele de boți sunt o metodă larg răspândită în criminalitatea informatică prin care sunt trimise cantități masive de date prin dispozitive și computere deturnate.
ITZBund spune că nu a identificat încă atacatorii, însă continuă investigația.
Autoritățile susțin că nu au fost furate date și nici nu a fost deteriorată infrastructura. Datele legate de pandemie nu au fost afectate deoarece sunt găzduite pe un alt server și nici aplicația de avertizare Covid nu a fost atinsă de atac.
La câteva zile după atacul cibernetic, sediul Institutului Robert Koch a fost ținta unui tentative de incendiere care a provocat pagube superficiale. Nimeni nu a fost rănit.
Cancelarul Angela Merkel și liderii regionali urmează să decidă dacă vor impune o nouă carantină națională ca răspuns la accelerarea accentuată a infecțiilor. Deși majoritatea germanilor susține eforturile de combatere a pandemiei, o minoritate sceptică, formată inclusiv din activiști anti-vaccinare, susținători ai teoriilor conspiraționiste și extrema dreaptă politică, au organizat proteste.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.