Reactoarele Brokdorf, Grohnde și Gundremmingen C, ce aparțin E.ON și RWE, vor fi oprite vineri după trei decenii și jumătate de funcționare. Ultimele trei centrale nucleare – Isar 2, Emsland și Neckarwestheim II – vor fi oprite până la sfârșitul anului 2022.
Guvernul condus de Angela Merkel a decis în urmă cu zece ani să accelereze procesul de retragere din sfera energiei nucleare, după ce în 2011, centrala nucleară Fukushima din Japonia a fost distrusă în urma unui tsunami, sporind astfel temerile cu privire la un asemenea incident și în Europa.
Cele șase centrale nucleare au contribuit la aproximativ 12% din producția de energie electrică a Germaniei în 2021. Ponderea energiei regenerabile a fost de aproape 41%. Totuși, unii analiști cred că închiderea acestor centrale va duce la nevoia și mai mare de cărbune, care a generat, în același timp, 28% din energia electrică a Germaniei în acest an.
Germania își propune să își extindă sursele regenerabile astfel încât să poată satisface 80% din cererea de energie până în 2030 prin dezvoltarea infrastructurii de energie eoliană și solară. Întrebat despre posibilele pierderi ale locurilor de muncă, primarul din Gundremmingen a spus că angajaţii centralei vor fi ocupaţi cu demontarea reactorului după oprire. Oficialul a spus că este de așteptat ca dezafectarea completă a uneia dintre centrale să fie finalizată până în 2040.
Săptămâna trecută, și Belgia a anunțat că va închide toate centralele nucleare din țară până în 2025, dar va continua investițiile în tehnologii regenerabile.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.