Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a transmis că procesul de certificare a companiei, care are sediul în Elveția, a fost suspendat deoarece nu îndeplinește toate condițiile pentru a fi recunoscut drept “operator de transmisie independent”, întrucât nu este organizată în conformitate cu legislația germană.
Autoritatea solicită companiei cu sediul în Elveția să înființeze o societate conform legislației germane, pentru a îndeplini viitoarele cerințele suplimentare necesare pentru obținerea unei licențe de funcționare. ”O certificare pentru funcționarea Nord Stream 2 va fi luată în considerare numai după ce operatorul este organizat într-o formă juridică conformă cu legislația germană. Certificarea va fi suspendată până când principalele active și resursele umane vor fi transferate filialei”, se arată într-un comunicat.
Construcția gazoductului Nord Stream 2 a fost finalizată pe 10 septembrie 2021 și a fost începută în 2012. Proiectul de 11 miliarde de dolari a fost oprit la sfârșitul anului 2019, când președintele american de atunci, Donald Trump, a impus sancțiuni. Construcția a repornit aproximativ un an mai târziu. Acesta are o lungime de 1.200 de kilometri și va livra gaz din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. Noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze
În această toamnă, compania rusă de stat Gazprom a redus livrările către Europa, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pe piața europeană. Oficialii europeni au acuzat Rusia că în acest fel, pune presiune pe Occident pentru certificarea gazoductului Stream 2, însă în loc să-l certifice, Germania a suspendat temporar procedura.
În urmă cu o lună, președintele rus Vladimir Putin declara că țara sa se oferă să stabilizeze piața energiei, în contextul avansului tarifelor la gaze și electricitate. Prețurile au început să scadă după ce și Gazprom a anunțat că va suplimenta livrările de gaz către continent prin Ucraina. Totuși, Putin a sugerat că transporturile prin rețeaua care trece și prin Ucraina sunt neprofitabile și inferioare din punct de vedere al respectării standardelor de mediu, în comparație cu cele ale Nord Stream 2.
Surse alternative: DW, Reuters.
Sursa foto: Gazprom.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.