“Aceasta este o alegere logică și una de securitate. Abordarea noastră este să nu ne angajăm într-un experiment gigantic asupra populației franceze … Vrem de fapt să fim prudenți și să nu expunem oamenii la accidente tromboembolice, chiar dacă sunt foarte rare “, a declarat Dominique Le Guludec, șefa Înaltei Autorități a Sănătăţii (HAS).
Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă, însă, utilizarea unei scheme mixte de vaccinare: ”Nu există date adecvate pentru a spune dacă acest lucru este ceva ce poate fi făcut “, a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS.
HAS a anunțat că a solicitat studii pentru a evalua răspunsul imun declanșat de schema de vaccinare mixtă. Deocamdată autoritatea franceză își bazează decizia pe o strategie de imunizare cunoscută sub numele de heterologous prime-boost, în care se utilizează doze separate de diferite vaccinuri eficiente pentru a conferi protecție și pe studiile pe animale, precum și pe alte date.
Decizia autorităților franceze vine după ce EMA a anunțat ieri, că există o legătură între administrarea vaccinului și apariția cheagurilor de sânge. Unele țări au suspendat deja utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție, dar majoritatea au reluat utilizarea vaccinului, însă cu restricții de vârstă.
În acest moment în Franța sunt aprobate două vaccinuri ARNm, Pfizer/BioNTech și Moderna. Până pe 19 martie au fost vaccinați cu prima doză AstraZeneca peste 500 de mii de francezi cu vârsta sub 55 de ani.
Germania a fost prima țară europeană care a recomandat ca persoanele sub 60 de ani care au făcut prima doză cu AstraZeneca să primească un vaccin diferit la a doua doză. Un membru al comisiei germane pentru vaccinuri, Marianne Roebl-Mathieu, a declarat la începutul acestei săptămâni că nu a văzut niciun dezavantaj imunologic pentru persoanele mai tinere care au primit vaccinul AstraZeneca să primească a doua doze dintr-un alt vaccin.
Surse alternative: Reuters, Le Figaro
Foto: Dreamstime / Leigh Prather
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.