“Economia mondială riscă să piardă 4.500 de miliarde de dolari până în 2025 din cauza variantelor extrem de contagioase ale Covid-19 care se răspândesc prin țări sărace în care ratele de vaccinare sunt mai mici“, a transmis Fondul Monetar Internațional, care arată totodată că diferența dintre economiile bogate și cele sărace s-a mărit în timpul pandemiei și riscă să se adâncească și mai tare anul viitor.
Aprobarea rapidă a vaccinurilor a îmbunătățit perspectivele economice în statele mai dezvoltate. La polul opus, în țările mai sărace, fără resurse care să susțină campania de vaccinare și redeschiderea economiei, ratele de imunizare sunt mici. FMI susține că piețele financiare ar putea intra în panică dacă numărul cazurilor crește din nou, restricționând împrumuturile și investițiile, potențialul de creștere fiind astfel redus pentru mai mulți ani.
“O pandemie înrăutățită și înăsprirea condițiilor financiare ar produce un dublu impact asupra piețelor emergente și a economiilor în curs de dezvoltare și ar reduce sever revenirea lor“, a spus economistul-șef al FMI, Gita Gopinath.
În ultimele luni, FMI s-a alăturat efortului Organizației Mondiale a Sănătății, Băncii Mondiale și Organizației Mondiale a Comerțului de ajutorare a țărilor în curs de dezvoltare, în sensul creșterii ratelor de imunizare. Dacă în țările bogate procentul celor care au primit scheme complete de vaccinare este de peste 40% din populație, în restul lumii este de doar 11%. Astfel, în încercarea de a depăși pandemia, FMI propune ca 40% din populația fiecărei țări să fie imunizată până la finalul anului.
“La sfârșitul lunii iunie 2021, ritmul vaccinărilor globale zilnice se ridica la aproximativ 40 de milioane de doze pe zi, numai China reprezentând mai mult de 20 de milioane de doze zilnice. Țările cu venituri mari reușesc 7 milioane de doze pe zi. În schimb, în țările cu venituri mici se administrează mai puțin de 100 de mii de doze pe zi. Livrările de vaccinuri către țările cu venituri mici trebuie să crească brusc pentru a atinge obiectivul. În aproape jumătate din țări, ratele zilnice recente de vaccinare au scăzut sub rata necesară pentru a atinge obiectivul de 40% până la sfârșitul anului 2021“, se arată în raportul FMI.
Sursă: The Guardian.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.