Un nou raport al Forumului Economic Mondial arată că 40% din abilitățile de bază la locul de muncă se vor schimba în următorii cinci ani. Pandemia a pus probleme lucrătorilor cu studii inferioare, care aveau deja salarii mai mici, tinerilor, care sunt afectați în mod disproporționat de criză, dar și profesioniștilor mai bine plătiți. Totodată, noua criză afectează mai mult femeile decât bărbații.
Consiliul pentru strategie industrială al guvernului britanic a estimat anul trecut că 7 milioane de oameni, sau 20% din forța de muncă, vor deveni insuficient calificați pentru slujbele lor până în 2030, dar și că alți 1 milion ar deveni supracalificați pentru slujbele la care ar putea acea acces. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre adulții care lucrează se tem că își vor pierde locul de muncă în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj Ipsos. Totuși, două treimi sunt de părere că se pot recalifica pentru a-și mențină job-ul.
Toată lumea este de acord că abilitățile digitale sunt esențiale în peisajul viitoarei piețe a muncii. Într-adevăr, analiștii de date și specialiștii în inteligență artificială, big data și marketing digital sunt pe primul loc în lista posturilor pentru care va crește cererea. Totuși, mai sunt și alte abilități care vor deveni foarte căutate până în 2025 – gândirea analitică, creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme.
Companiile, guvernele și instituțiile de învățământ trebuie să acționeze rapid și în mod coordonat pentru a acoperi aceste probleme. Piața muncii are nevoie de personal cu capacități sociale și emoționale (abilități denumite greșit „soft”) care pot fi cel mai bine dobândite, cultivate și evaluate la locul de muncă.
Opinia integrală pe Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.