Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare se confruntă cu mai multe acuzații de fraudă și corupție legate de proiectul Global Environment Facility (GEF), potrivit documentelor consultate de Financial Times. Publicația nu precizează suma exactă, dar spune că frauda se ridică la milioane de dolari, atât la două birouri din SUA cât și în alte țări.
GEF a fost înființat în 1991 ca parte a Băncii Mondiale pentru a ajuta la combaterea provocărilor legate de mediu, cum ar fi defrișările, conservarea speciilor și poluarea. Auditul proiectelor este prima verificare de acest fel din 2013 și vine pe fondul îngrijorării tot mai mari a unor țări care donează activ cu privire la problemele de gestionare și supraveghere din proiect. Potrivit unui consultant extern care a colaborat pe termen lung cu Națiunile Unite, problemele ridicate la momentul verificării proiectelor păreau frecvent ignorate de superiori.
Brice Böhmer, directorul programului de integritate a guvernanței climatice la Transparency International (grup global anticorupție) a declarat că guvernanța în proiectul GEF s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar că problemele încă persistă: “Când vine vorba de climă trebuie să avem standarde mult mai ridicate. Dacă este un proiect care ar trebui să ajute o populație afectată să se adapteze și îl fraudezi este ca și cum ai penaliza țara de două ori”.
Totuși, acestea nu sunt primele acuzații de activități necorespunzătoare în activitatea climatică a ONU. Fondul Verde pentru Climă, susținut de ONU, cu sediul în Coreea de Sud, cea mai mare instituție mondială de finanțare a schimbărilor climatice, s-a confruntat cu un val recent de plângeri cu privire la managementul intern, inclusiv cu acuzații de hărțuire la locul de muncă și discriminare de sex.
Sursă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.