Premature sau nu, încercările de a reporni activitatea economică au condus la o creștere a cazurilor de coronavirus, în special în Europa unde pandemia părea sub control. Până la apariția unui vaccin, băncile centrale nu prea pot face mare lucru împotriva recesiunii. Guvernele sunt deja speriate de datoriile făcute pentru a menține firmele pe linia de plutire după înghețul din primul val al epidemiei. Din Japonia și până în Israel sau Germania, țări care păreau să fi oprit răspândirea virusului, se confruntă cu focare sau chiar o reaprindere a valului de infectări la nivel național, se arată într-o analiză publicată de Financial Times, care pune în context datele privind prăbușirile ale PIB naționale din al doilea trimestru.
Asta sugerează că guvernele vor fi nevoite să se împrumute în continuare, chiar dacă se speră că un al doilea val va aduce mai puține restricții economice și de circulație decât primul. Problema este că și după redeschidere companiile au preferat, în măsura posibilităților, să-și țină angajații să lucreze de acasă, iar centrele marilor metropole europene încă arată ca niște orașe-fantomă.
Într-o altă analiză, publicată tot de Financial Times, se arată modul în care colapsul turismului, la nivel mondial, va trage după el nu numai hotelurile, restaurantele sau companiile de transport aerian, ci și sectorul imobiliar, iar în final pe cele financiare și industriale.
Sursa: Financial Times
Foto: Paulo Silva/Unspash
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.