Sistemul a funcționat ca o sală de oglinzi online, reflectând la nesfârșit personajul fals inițial și dezinformarea sa referitoare la SUA”, potrivit lui Ben Nimmo, care conduce echipa de investigații în dezinformare a Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram.

Facebook a explicat sistemul de propagare a afirmațiilor false în mediul online. Astfel, în iulie, a fost creat un cont de Facebook pe numele lui Wilson Edwards, un așa-zis biolog elvețian. În aceeași zi, utilizatorul contului a susținut, fără dovezi, că oficialii americani foloseau “presiuni enorme și chiar intimidare” pentru a-i determina pe oamenii de știință să susțină solicitările de investigații cu privire la originea coronavirusului. 

În câteva ore, sute de alte conturi – dintre care unele create chiar în acea zi – au început să dea like, să posteze sau să share-uiască postarea. Ulterior, multe dintre conturi s-au dovedit a fi false. 

Potrivit Facebook, există legături între aceste conturi și o firmă de tehnologie cu sediul în Chengdu, China, precum și cu angajații de peste hotare ai companiilor de infrastructură chineze. Facebook nu a atribuit direct rețeaua guvernului chinez, dar a remarcat că angajații companiilor de stat chineze și mass-media de stat din țară au lucrat intens pentru a amplifica afirmațiile înșelătoare, care au devenit subiect de știri în China. La o săptămână de la postarea inițială, marile instituții de presă din China au raportat despre afirmațiile de intimidare ale SUA ca și cum ar fi fost făcute de un adevărat om de știință.

Operațiunea a fost expusă abia când autoritățile elvețiene au anunțat în august că nu aveau nicio înregistrare a vreunui biolog cu numele Edwards. “Dacă exiști, ne-ar plăcea să te cunoaștem!” a postat pe Twitter ambasada Elveției la Beijing.

Rețeaua de conturi false a fost ușor de observat după tacticile sale stângace, potrivit lui Nimmo. Mai multe dintre conturile false au trimis postări identice în momente similare, “un indiciu clar al coordonării”. O altă persoană care se pare că lucrează pentru rețea a postat instrucțiuni pentru republicarea revendicării în ceea ce Facebook a stabilit că a fost probabil o neglijență. În total, Meta a eliminat aproximativ 600 de conturi de pe Facebook și Instagram care erau conectate la rețea.

Experții în dezinformare consideră că, spre deosebire de Rusia care are ani buni de când creează campanii de dezinformare din mediul online și care rămân nedetectate ani de zile, chinezii sunt ceva mai neglijenți și mai începători în domeniu.

Pe lângă rețeaua de dezinformare chinezească, Facebook anunță că a mai eliminat alte câteva, inclusiv una folosită de gruparea militantă Hamas, una care transmitea informații false privind criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, precum și o rețea de antivaxeri care foloseau atacau în mod organizat diferiți medicii din Europa.

Sursă: The Washington Post.

Sursă foto: Zerbor | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday