Alejandro Cravioto, șeful grupului de experți în imunizare ai OMS, a explicat: ”Pentru categoria de adulți mai în vârstă și bătrâni, datele obținute în urma testelor clinice au fost mai puține, dar răspunsul organismului nu poate să difere față de cel al organismelor mai tinere”. Grupul a recomandat și mărirea intervalului de timp în care se administrează cele două doze, care să fie de 8-12 săptămâni.
Avizul Organizației Mondiale a Sănătății este necesar pentru distribuirea serului AstraZeneca în cadrul programului COVAX, de a facilita accesul la vaccinuri pentru țările sărace.
Vaccinul a fost autorizat, fără restricții de vârstă, pentru folosirea în UE pe 29 ianuarie. Deoarece au fost incluși puțini voluntari din categoriile de vârstă de peste 55 de ani, autoritățile sanitare din mai multe țări, cum sunt Italia, Germania, Austria sau România, au hotărât să impună o limită de vârstă până la care poate fi administrat acest ser.
La începutul săptămânii, Africa de Sud a oprit administrarea acestui ser, după ce un studiu a arătat că oferă protecție redusă față de tulpina provenită din această țară. La noi în țară, în primele patru ore de când s-au deschis programările pentru imunizarea cu AstraZeneca, s-au programat 64 de mii de persoane.
Vaccinul AstraZeneca este de șapte ori mai ieftin decât cele ale Pfizer/Moderna și nu necesită temperaturi sau echipamente excepționale pentru păstrare. Spre deosebire de vaccinurile ARN-mesager de la Pfizer și Moderna, acesta este un vaccin clasic, bazat pe un virus ameliorat. Și acesta se administrează tot în două doze.
Surse alternative: Financial Times, Bloomberg.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.