Conform serviciului Copernicus, temperatura medie globală înregistrată în primele nouă luni ale anului este, de asemenea, cu 1,4 °C mai mare decât media preindustrială (perioadă cuprinsă între anii 1850 și 1900), în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri.
Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată în aceeași lună, în perioadă 1991-2020. Cea mai călduroasă lună septembrie vine după cele mai călduroase luni august și iulie, ultima fiind luna cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată.
Temperaturile mari au generat valuri de căldură și incendii în întreaga lume. Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, sunt cauza recentelor temperaturi record înregistrate.
”Temperaturile fără precedent pentru perioada anului observate în septembrie – după cea mai călduroasă vară – au doborât recordurile cu o marjă semnificativă. Această lună extremă a împins anul 2023 în nedoritul prim loc – pe cale de a fi cel mai cald an, cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale. La două luni de la COP28, sentimentul de urgență pentru o acțiune climatică ambițioasă nu a fost niciodată mai critic”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus.
Deși anul trecut, temperatura medie globală a fost cu 1,2 °C mai mare decât în perioada preindustrială, nu acesta este anul cel mai călduros. Precedentul record datează din anii 2016 și 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade Celsius mai mari.
Surse: Reuters, The Guardian
Foto: Tom Wang | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.