Marea Britanie, care găzduiește anul viitor Summitul COP26 al ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, caută modalități inovatoare de reducere a emisiilor de carbon – iar amprenta lăsată de utilizatorii de internet atrage tot mai mult atenția. Oficialii britanici care lucrează la planurile de combatere a schimbărilor climatice au descoperit că o nouă amenințare pentru mediu ar putea fi miliardele de e-mailuri inutile trimise în fiecare zi, inclusiv cele care nu spun altceva decât “mulțumesc”. 

Amprenta de carbon a unui e-mail, a unui mesaj pe WhatsApp sau Facebook este echivalată de energia electrică utilizată pentru alimentarea dispozitivelor pe care este scris și citit, de rețelele care transmit datele și serverele care le stochează.

Potrivit Financial Times, doar în Marea Britanie 64 de milioane de e-mailuri inutile sunt trimise în fiecare zi, pompând mii de tone de carbon în atmosferă din cauza energiei pe care o consumă. La nivel mondial, potrivit datelor Statista se trimit zilnic, în total, 306,4 miliarde de e-mailuri (fără alte tipuri de mesaje) pe zi. Numărul e așteptat să crească la 361.6 miliarde până în 2024, în condițiile în care utilizarea altor tipuri de mesagerii este în creștere, în detrimentul e-mailului clasic. 

Experții estimează că centrele de date reprezintă mai puțin de 0,1% din amprenta de carbon din lume, o cifră de 200 de ori mai mică decât poluarea produsă de autoturismele din lumea întreagă. Cu toate acestea, emisiile provenite de la infrastructura IT sunt în creștere rapidă din cauza utilizării semnificativ mai mari acum a apelurilor și a conferințelor video, a jocurilor și a filmelor și programelor de streaming.

O cercetare comandată de Ovo Energy în noiembrie anul trecut sugerează că dacă fiecare persoană din Marea Britanie ar trimite un e-mail mai puțin pe zi, ar putea reduce emisia de carbon cu mai mult de 16 mii de tone pe an. S-a constatat că cele mai frecvente 10 e-mailuri “inutile” includeau mesaje de tipul LOL, mulțumesc, apreciez, sau alte urări.

Sectorul tehnologic investește puternic în optimizarea utilizării energiei regenerabile în locul combustibililor fosili, iar unele prognoze ale industriei au modelat o reducere cu 50% a emisiilor de carbon până în 2030.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday