EMA a recomandat aprobarea Sotrovimab, tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali al GSK, pentru toate persoanele cu vârstă mai mare de 12 ani și o greutate cel puțin 40 de kilograme. Acesta se administrează pacienților cu forme ușoare, care nu necesită oxigen, dar prezintă risc de a dezvolta o formă severă a Covid.
Agenția arată că după administrarea tratamentului, doar 6 din 528 de pacienți au mai avut nevoie de spitalizare, față de 30 din 529 din grupul de control, din care doi au decedat. Sotrovimab este al treilea tratament pe bază de anticorpi monoclonali care primește recomandarea, după cel al Regeneron și cel al Celltrion.
Sotrovimabul aparține unei clase de medicamente numite anticorpi monoclonali, care sunt proteine generate de laborator menite să imite apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor. Medicamentul s-a dovedit a fi eficient împotriva tuturor mutațiilor Omicron în studiile de laborator.
EMA a mai recomandat și autorizarea Kineret pentru adulții cu risc de insuficiență respiratorie sau a celor care necesită oxigenare. Kineret este un medicament imunosupresor, folosit pentru tratarea diferitelor afecțiuni inflamatorii, precum artrita reumatoidă. La pacienții Covid s-a descoperit că reduce inflamația asociată bolii și reduce afectarea căilor respiratorii și previne insuficiența respiratorie.
La studiul clinic în baza căruia a fost avizat au participat 606 adulți spitalizați cu pneumonie moderată sau severă în urma contractării Covid. Pe lângă schema de tratament din spital un grup a primit injecții cu Kineret, iar altul, de control, placebo. Kineret a redus riscul de agravare a bolii și de deces, în perioada de studiu de 28 de zile.
*Agenția Europeană precizează că revine fiecărei țări membre UE decizia de a autoriza noile tratamente.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.