Astfel, economia a trecut succesiv printr-o perioadă de recesiune, apoi a recuperat ușor, după care a intrat din nou în recesiune, influențată fiind și de restricțiile impuse de unele state, în contextul creșterii cazurilor de coronavirus.
Cea mai afectată a fost Italia, a cărei economie a pierdut 6,6% față de valoarea dinainte de pandemie. Economia franceză, pe de altă parte, a crescut cu 0,4%, recuperând scăderea de la finalul anului trecut. În Germania, situația a fost inversă: la sfârșitul anului trecut economia s-a ridicat ușor, iar la începutul acestui an a înregistrat o scădere de -1,7%.
În cazul Germaniei, Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics, consideră că PIB-ul a fost influențat de creșterea taxei pe valoare adăugată (TVA) care a determinat scăderea consumului și a activităților de construcție. Andrew Kenningham, de la Capital Economics, a subliniat că activitatea din industria auto a fost afectată puternic de lipsa semiconductorilor, care au determinat constructorii să-și suspende de mai multe ori producția.
Într-un sondaj publicat în urmă cu trei luni de Financial Times, managerii companiilor din Zona Euro anticipau că urmează o recesiune dublă, cauzată și de restricțiile impuse de anumite state pe finalul lui 2020, care s-au resimțit și în afacerile de la începutul lui 2021.
Potrivit BBC, perspectivele sunt optimiste pentru trimestrele următoare, deoarece programele de vaccinare permit relaxarea în continuare a restricțiilor și susțin încrederea consumatorilor. Acest lucru va fi deosebit de important în sudul Europei, în care întreprinderile se bazează pe o revenire a turismului.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.