Pe fondul creșterii numărului de cazuri de Covid, care a afectat consumul intern, și al crizei globale de cipuri, a treia economie a lumii a scăzut în termeni anuali în perioada iulie-septembrie cu 3,6%, peste estimările inițiale care indicau o contracție de 3%. Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul țării a scăzut cu 0,9%.
”Acest lucru confirmă faptul că, în trimestrul iulie-septembrie, condițiile economice au stagnat. Creșterea s-a transformat în scădere din cauza reapariției coronavirusului”, a declarat economistul șef al Institutului de Cercetare Economică Itochu.
Scăderea mai abruptă a economiei a fost cauzată de declinul consumului privat, care reprezintă mai mult de jumătate din produsul intern brut, și care s-a diminuat cu 1,3% față de trimestrul precedent, mai mult decât estimau analiștii. Un oficial guvernamental a precizat că și consumul a scăzut, din cauza vremii rele care a ținut cumpărătorii acasă și a deficitului global de cipuri care a afectat vânzările de mașini și electronice, din cauza problemelor de producție.
Cheltuielile pe bunuri de folosință îndelungată au înregistrat cea mai mare scădere din 1994, când au fost disponibile pentru prima dată date comparabile, de 16,3% trimestrial. Datele mai arată că investițiile publice au scăzut cu 2,0%, în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 2,3%.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Shao – chun Wang / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.